Компании

все компании

Обсяг акцій в обігу у світі скорочується найшвидшими темпами за 25 років

5 квітня 2024 року, 18:58
Обсяг акцій в обігу у світі скорочується найшвидшими темпами за 25 років Обсяг акцій в обігу у світі скорочується найшвидшими темпами за 25 років, оскільки кількість розміщень знижується через економічну та геополітичну невизначеність, тоді як компанії продовжують викуповувати значні обсяги своїх паперів, пише Financial Times.

Чистий обсяг акцій, що торгуються на біржах, уже зменшився на $120 млрд цього року порівняно з $40 млрд за весь 2023 рік, за даними JPMorgan. Водночас зниження показника фіксують третій рік поспіль, чого не відбувалося з початку ведення розрахунків у 1999 році.

За даними банку, масштаби програм buyback у поточному році можна порівняти з їхніми обсягами в попередні три роки. До грудня, за прогнозами, загальна сума викупів може досягти $1,2 трлн.

Водночас очікування щодо IPO та інших видів розміщення акцій поки не виправдовуються, наголошується в статті.

Ці дві тенденції відображають "постійну невизначеність" серед компаній по всьому світу, сказав Ніколаос Панігірцоглу з JPMorgan.

Раніше передбачалося, що цього року обсяг пропозицій акцій збільшиться, оскільки інвестори стали більш впевнені в тому, що США (найбільший у світі фондовий ринок) зможуть уникнути рецесії в економіці. Але побоювання, що інфляція може знову прискоритися через сильне економічне зростання, означають, що "насправді цього не сталося", вважає Панігірцоглу. "Це говорить про те, що деякі люди не думають, що найгірше залишилося позаду", - додав він.

Минулого листопада аналітики JPMorgan прогнозували зростання ринку акцій на $360 млрд у 2024 році завдяки IPO нових компаній і скороченню обсягів buyback.

За даними індексного провайдера Wilshire, з 2000 року в США кількість компаній із лістингом скоротилася з більш ніж 7 тис. до менш ніж 4 тис. Аналогічна тенденція спостерігається в Європі та Великій Британії.




Просмотров: 587
Другие новости