НБУ підтримує банки



12 січня 2018 года
ICU

У середу загальний обсяг ліквідності у банківській системі суттєво зріс, але цьому зростанню значною мірою посприяв НБУ. На тендері з рефінансування банків Нацбанк надав 2.30 млрд грн одному банку на 84 дні, що склало більше ніж половину зростання. Решту приросту ліквідності забезпечили автономні чинники, адже і операції з готівкою, і операції Держказначейства мали позитивний підсумок, 0.63 та 1.32 млрд грн відповідно.

При цьому, банки зменшили вкладення у депозитні сертифікати. Обсяг депсертифікатів овернайт скоротився на 13.66 млрд, а з терміном обігу три місяці - на 1.00 млрд грн. У підсумку, вкладення у ці інструменти скоротились на 14.67 млрд грн, а залишки коштів банків на коррахунках НБУ зросли на 18.85 мільярди.

Висновок: Імовірно, банки вилучили значні кошти з депсертифікатів для формування необхідного обсягу обов'язкових резервів, та акумулювали кошти на коррахунках. У той же час, важливою є зміна підсумку операцій Держказначейства на користь витрат, що дозволило ліквідності повернутися на рівень вище 100 млрд грн. Якщо сальдо операцій ДКС буде і надалі позитивним, а банки не повертатимуть кредити НБУ, ліквідність зможе балансувати на рівні біля 100 млрд грн до пікового періоду сплати щомісячних податків.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании