Ліквідність зростає на відшкодуванні ПДВ



25 січня 2018 года
ICU

У вівторок Держказначейство виплатило майже 4.22 млрд грн відшкодування ПДВ, що суттєво збільшило позитивний вплив автономних чинників. Це дозволило компенсувати відтік через валютні аукціони та збільшити ліквідність до рівня вище 100 млрд гривень. Загальний обсяг ліквідності у вівторок зріс на 2.31 млрд грн і переважно зосередився у резервних грошах. Залишки на коррахунках банків у НБУ зросли на 2.26 млрд, а вкладення у депозитні сертифікати збільшились лише на 0.05 млрд.

Підсумок операцій Держказначейства склав 3.44 млрд грн притоку у банківську систему, і разом з конвертацією готівки у резервні гроші позитивний вплив автономних чинників становив 3.76 млрд грн. Відтік за монетарними операціями НБУ складав 1.46 млрд грн через операції з валютою. Один з банків у черговий раз продовжив користуватися кредитними коштами у вигляді кредиту овернайт, не погашаючи його. А от щодо депозитних сертифікатів, то НБУ не розміщував у вівторок двотижневих інструментів і усі кошти, отримані від погашення двотижневих депсертифікатів, цього дня перекочували у сертифікати овернайт.

Висновок: Учора відбувалася сплата за придбані у вівторок ОВДП, і банки мали сплатити 2.31 млрд грн, з яких орієнтовно 0.90 млрд грн склало рефінансування виплат. Але враховуючи чергове відшкодування ПДВ на суму 4.96 млрд грн, підсумок операцій ДКС знову буде позитивним, що дозволить ліквідності залишатися на рівні вище 100 млрд грн.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании