Облігації: Ліквідність продовжила відновлюватися



13 грудня 2017 года
ICU

У перший день тижня загальний обсяг ліквідності у банківській системі (без урахування портфелю ОВДП) продовжив зростати і збільшився на 1.13 млрд грн, досягнувши максимуму цього місяця, 79.04 млрд грн. Зростання відбувалось за рахунок додаткового притоку від Держказначейства, баланс операцій якого склав 2.13 млрд грн. Однак через продовження конвертації резервних грошей у готівку, відтік склав 0.95 млрд, а з урахування інших немонетарних операцій у сумі 0.11 млрд грн, позитивний вплив автономних чинників склав лише 1.07 млрд грн. Додатково НБУ надав 0.06 млрд грн через кредит овернайт та викуп валюти.

При цьому, переміщення коштів з депозитних сертифікатів у резервні гроші було дуже суттєвим -- цього року це було найбільше одночасне таке переміщення. Вкладення у депсертифікати скоротилися на 12.89 млрд грн через значне зменшення, до 2.96 млрд грн, обсягу депсертифікатів овернайт. Вилучені з цих інструментів кошти було акумульовано на коррахунках у НБУ, збільшивши залишки на 14.02 млрд грн.

Висновок: Держказначейство продовжило підтримувати позитивний баланс своїх операцій -- і це за незначного обсягу відшкодування ПДВ, яке склало лише 0.54 млрд грн з початку місяця. Вочевидь, частина банків приготувала частину коштів для оплати за короткострокові ОВДП, що стали привабливішими за депозитні сертифікати (див. коментар нижче). Але найбільш імовірною є підготовка окремих банків до повернення значних обсягів депозитів місцевих бюджетів, що відбуватиметься упродовж грудня.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании