У 2025 році в Україні запрацювало 10 нових зернопереробних підприємств
Ринки 30.10.2025 14:56
В Україні з початку повномасштабної війни відновили роботу 88 борошномельних підприємств, водночас 2024 року розпочали роботу 22 підприємства, а 2025 року - 10, повідомив директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.
"Станом на кінець 2021 року в Україні було 678 промислових підприємств, які працювали в зернопереробній галузі. На жаль, під час повномасштабного вторгнення ми втратили 192 підприємства. Вони або залишилися на тимчасово окупованих територіях, або зруйновані вщент і припинили свою роботу, або підприємства, які частково постраждали, або через брак сировини, можливості логістики тимчасово зупинили роботу", - розповів він у межах виставки Agro2Food у Києві в середу.
Експерт зазначив, що, починаючи з 2023 року, в Україні почалося відновлення зернопереробної галузі. Причиною цього Рибчинський назвав проблему з експортом зерна у 2022 році.
"Багато сільгосптоваровиробників побачили вихід із становища у відкритті об'єктів переробки зерна. Вони інвестували свої кошти. Крім того, держава почала надавати гранти на відновлення і на збільшення потужностей із переробки", - пояснив він.
За інформацією Рибчинського, з моменту початку повномасштабної війни 66 зернопереробних підприємств відновили свою роботу, а 22 підприємства у 2024 році почали роботу з нуля. При цьому 2025 року було запущено близько 10 зернопереробних підприємств.
Аналізуючи спеціалізацію нових заводів, керівник спілки «Борошномели України» зазначив, що 40% нових підприємств займаються виробництвом борошна, 30% виготовляють крупи, ще 30% - макарони. Географічно нові підприємства розташовані на західній і центральній Україні.
Рибчинський наголосив, що йдеться саме про будівництво нових заводів, а не про релокацію, адже переробні підприємства залежать від сформованої сировинної бази та споживачів. Він також наголосив на складності з перевезенням млинів, пошуком нової земельної ділянки.
За оцінкою керівника спілки «Борошномели України» вартість релокації млина обходиться його власникам у суму близько $1 млн. Зернопереробних підприємств, які релокували свої потужності, за словами Рибчинського, можна «перерахувати на пальцях однієї руки».
Експерт додав, що станом на 2024 рік Україна виробила 2,34 млн тонн борошна, що на 22% менше ніж 2021 довоєнного року, коли в державі вироблялося 3 млн тонн.
Теги: Борошномели України Родіон Рибчинський Agro2Food Переглядів: 86
