Лише 24% свинарів підтримують вступ до ЄС

Харчова 15.11.2024    16:45

24% представників галузі свинарства вважають позитивним вступ до Європейського Союзу, оскільки це відкриє доступ до нових ринків, де прозоріші правила й умови, йдеться в дослідженні, проведеному асоціацією "Свинарі України" у співпраці з Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (FАО) і Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD).

Аналітики зазначили, що такий низький відсоток позитивних відповідей пояснюється тим, що більшість (40%) респондентів асоціюють вступ до ЄС із втратою своєї конкурентоспроможності, 26% - побоюються посилення регуляторних вимог, 10% - кажуть про технічну та фінансову неготовність сектору з огляду на великий обсяг інвестицій, що потрібен для удосконалення виробничої системи відповідно до всіх європейських вимог.

"За таких умов 36,2% виробників свинини, які взяли участь в опитуванні, переконані, що для швидшої та легшої трансформації галузі відповідно до вимог ЄС потрібні пільгові кредити, гранти, інші компенсації та доступ до фінансових ресурсів. Інші вважають за потрібне прибрати корупційну/бюрократичну складову в процесах отримання дозволів і сертифікатів, високу частку чорного ринку, подолати індивідуальні складнощі операторів, а також економічні та військові виклики", - пояснили в галузевій асоціації.

В опитуванні взяли участь виробники свинини, які забезпечують близько 80% промислової пропозиції на ринку. Їхнє сукупне поголів'я налічує понад 2 млн голів.

Теги:   ЄС свинарі Переглядів:   450

Читайте також:

12.05

Українське безглютенове печиво Smakuli з’явилося в супермаркетах Rewe в Німеччині

09.05

Ресторанний стартап Wonder отримав $600 млн інвестицій

06.05

ПрВТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат» проведе дистанційні збори акціонерів