Минулий рік став найспекотнішим на Землі за всю історію спостережень - Генсек ООН

Ринки 06.06.2024    11:18

Температури повітря у світі за 12-місячний період досягли максимальних значень, зокрема для кожного місяця окремо, за весь час спостережень, заявив у середу генсек ООН Антоніу Гутерріш.

«Уже 12 місяців поспіль виявляються найспекотнішими в історії. За останній рік кожна зміна місяця супроводжувалася підвищенням температури", - сказав Гутерріш, виступаючи в Американському музеї природної історії.

«Правда в тому, що майже через десять років після ухвалення Паризької угоди мета обмежити зростання температури у світі до 1,5 градуса Цельсія висить на волосині. Правда в тому, що темпи викидів в атмосферу зростають так швидко, що до 2030 року підвищення температури практично гарантоване", - зазначив Гутерріш.

За словами генсека ООН, для досягнення мети обмежити зростання температур у межах 1,5 градуса за Цельсієм глобальні викиди мають щорічно знижуватися на 9%, однак має місце зворотний процес.

«Минулого року обсяги викидів зросли на 1%», - заявив Гутерріш.

Також він закликав заборонити рекламу викопного палива.

«Багато урядів обмежують або забороняють рекламу продуктів, що завдають шкоди здоров'ю людини, таких як тютюн. Я закликаю всі країни заборонити рекламу компаній, що працюють на викопному паливі. І я закликаю ЗМІ та технологічні компанії припинити рекламувати викопне паливо", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що 2023 рік став другим найспекотнішим в історії після 2016 року. Метеорологи очікують, що щонайменше один рік із наступних п'яти стане рекордно спекотним, а також що середня температура повітря у світі підвищиться на 1,5 градуса за Цельсієм. При цьому Паризька угода 2015 року передбачає завдання обмеження зростання загальносвітової температури на Землі позначкою в 1,5 градуса за Цельсієм до 2050 року.

Теги:   ООН земля спека історія Переглядів:   108

Читайте також:

26.07

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідає Україну в серпні

26.07

Freeport збільшила чистий прибуток і виручку в II кварталі

26.07

АМКУ оштрафував київський завод "Росинка", "Київський БКК" і "Київхліб" майже 1 млн грн