Фондові індекси найбільших країн Європи демонструють помірне зростання

Ринки 30.05.2024    16:58

Фондові індекси найбільших країн Західної Європи демонструють помірне зростання в четвер, інвестори оцінюють макроекономічні статдані з єврозони та новини великих компаній.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:31 кв підвищився на 0,26%, до 514,77 пункту.

Британський індекс FTSE 100 збільшився на 0,22%, німецький DAX - на 0,02%, французький CAC 40 - на 0,18%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 додали 0,35% і 1,25% відповідно.

Як стало відомо в четвер, безробіття в єврозоні у квітні знизилося до 6,4%, оновивши мінімум за всю історію підрахунку показника. До цього показник тримався на рівні 6,5% протягом п'яти місяців, і опитані Trading Economics аналітики прогнозували збереження безробіття на колишньому рівні.

Тим часом зведений індекс ділової та споживчої довіри в єврозоні в травні збільшився до 96 пунктів з 95,6 пункту місяцем раніше, йдеться у звіті Європейської комісії. Травневе значення індикатора стало максимальним за 4 місяці. Консенсус-прогноз експертів передбачав, що показник становитиме 96,2 пункту.

Інфляція в Іспанії, гармонізована зі стандартами Євросоюзу, у травні підвищилася до 3,8% з 3,4% у квітні. Зростання фіксується вже третій місяць поспіль. Аналітики очікували підйому до 3,7%.

Попередні дані про інфляцію в єврозоні за травень будуть опубліковані в п'ятницю.

Акції виробника вантажівок Traton дорожчають на 4,4% на повідомленнях, що Volkswagen готова збільшити обсяг паперів компанії у вільному обігу. Volkswagen володіє 89,72% акцій Traton, і глава компанії Олівер Блуме сказав у середу, що free float у розмірі 10,28% занадто малий. Раніше повідомлялося, що Volkswagen має намір довести free float Traton до 25% у середньостроковій перспективі.

Ціна паперів німецького розробника ПЗ SAP опускається на 2,5% після слабкої квартальної звітності американського конкурента Salesforce.

Капіталізація британського автодилера Auto Trader підскочила на 13% завдяки квартальним показникам, що перевищили прогнози ринку.

Ринкова вартість італійських банків Banca Monte dei Paschi di Siena і Banco BPM зростає більш ніж на 2%, Intesa Sanpaolo і Unicredit - більш ніж на 1%. Тим часом котирування паперів Telecom Italia падають на 6,7% через слабкі показники італійського бізнесу телекомунікаційної компанії.

Вартість акцій Pirelli знизилася на 5,4% на новині, що китайський фонд Silk Road Fund продав свою 9%-ву частку в італійському виробнику шин.

У Франкфурті активний підйом демонструють привілейовані акції Volkswagen, що дорожчають на 2,3%, у Парижі - папери ArcelorMittal (+1,8%).

Теги:   Європа фондові індекси Переглядів:   163

Читайте також:

26.07

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідає Україну в серпні

26.07

Freeport збільшила чистий прибуток і виручку в II кварталі

26.07

АМКУ оштрафував київський завод "Росинка", "Київський БКК" і "Київхліб" майже 1 млн грн