Компании

все компании

Мінфін Естонії очікує нульового зростання економіки в тому році

6 квітня 2024 року, 20:14
Міністерство фінансів Естонії очікує нульового зростання економіки країни за підсумками поточного року.

Згідно з опублікованим прогнозом міністерства, у другій половині минулого року скорочення зовнішнього попиту було сильнішим від очікуваного, а передбачуваного повороту до відновлення економіки не відбулося. Це матиме наслідком відсутність зростання в поточному році.

Мінекономіки зазначає, що торік товарообмін скоротився в усьому світі, що було зумовлено охолодженням китайської економіки та геополітичною напругою. У розвинених країнах і Європі до цього додалися розпочате для стримування інфляції швидке зростання відсоткових ставок і погіршення ситуації в капітало- та енергоємних сферах діяльності внаслідок енергетичної кризи.

Проте, за оцінкою міністерства, протягом останніх років чинники, що стримують розвиток економіки Естонії, відступають: зростання цін сповільнюється, зростання зарплат триває, процентні ставки поступово знижуються, і немає високого безробіття.

Міністерство фінансів Естонії складає фінансовий та економічний прогноз двічі на рік, навесні та влітку.

ВВП Естонії у 2023 році знизився на 3,1%. Наприкінці березня 2024 року Банк Естонії дав прогноз сповільнення зниження ВВП країни поточного року до "мінус" 0,6% і зростання економіки 2025 року на 3,2%.
Раніше аналітичний центр Experts Club і Максим Уракін випустили відео аналіз того, як змінювалися ВВП найбільших економік світу протягом останніх десятиліть, докладніше відео аналіз доступний тут -
https://youtu.be/w5fF_GYyrIc?si=BsZmIUERHSBJrO_3
Підписатися на ютуб канал Experts Club можна тут - https://www.youtube.com/@ExpertsClub




Просмотров: 222
Другие новости