Компании

все компании

Фондові індекси Європи зростають і завершують квартал підйомом

28 березня 2024 року, 16:42
Фондові індекси країн Західної Європи переважно зростають у четвер, німецький і французький індикатори продовжують бити рекорди.

Четвер - останній день роботи європейських бірж цього тижня, у п'ятницю вони будуть закриті у зв'язку з великодніми святами.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 завершує перший квартал 2024 року максимальним зростанням за рік, у січні-березні він додав близько 7%. За даними на 12:00 кв у четвер значення індексу зросло на 0,32%, до 513,38 пункту.

Британський FTSE 100 збільшився на 0,5%, німецький DAX додав 0,16%, французький CAC 40 - 0,55%, італійський FTSE MIB - 0,12%, іспанський IBEX 35 знизився на 0,27%.

Підтримку європейським ринкам надає ослаблення інфляції в єврозоні, а також очікування швидкого зниження ключових процентних ставок Європейським центральним банком (ЄЦБ).

"Каталізатором зростання фондових ринків у другому кварталі буде подальше уповільнення інфляції та зниження ставок провідними світовими ЦБ, - зазначає заступник генерального директора Cholet Dupont Asset Management Арно Кайла. - Буде дуже погано, якщо цього не станеться".

"Ринкові торги зараз засновані на ідеальному сценарії, тому права на помилку немає", - наводить слова експерта агентство Bloomberg.

Статдані, оприлюднені в четвер, показали максимальне з жовтня 2022 року зниження роздрібних продажів у Німеччині минулого місяця.

Як повідомило Федеральне статистичне агентство країни (Destatis), роздрібні продажі у ФРН у лютому скоротилися на 1,9% відносно попереднього місяця. Падіння було відзначено за підсумками четвертого місяця поспіль. Аналітики в середньому прогнозували збільшення роздрібних продажів на 0,3%, за даними Trading Economics.

Безробіття в Німеччині в березні залишилося на рівні 5,9% за підсумками четвертого місяця поспіль. Кількість безробітних у ФРН цього місяця збільшилася на 4 тис. - до 2,719 млн, повідомило Федеральне агентство з працевлаштування Німеччини.

Тим часом Національне статистичне управління (ONS) Великої Британії підтвердило оцінку зниження ВВП країни в четвертому кварталі 2023 року на 0,3% порівняно з попередніми трьома місяцями. У третьому кварталі минулого року ВВП Великої Британії зменшився на 0,1%.

Зниження ВВП за підсумками двох кварталів поспіль означає, що економіка перебуває в рецесії. Технічна рецесія в Британії зафіксована вперше з часів пандемії COVID-19 2020 року на тлі високої інфляції та вартості запозичення, а також слабкого зовнішнього попиту.

Акції британського ритейлера спортивного одягу JD Sports Fashion подорожчали під час торгів на 6%. Компанія очікує поліпшення ринкових умов цього року завдяки важливим спортивним подіям, запланованим на літо.

Вартість паперів Spirent Communications Plc підскочила на 10,6% на інформації про те, що британська компанія, яка займається тестуванням телекомунікаційних рішень, отримала пропозицію про купівлю за 1,16 млрд фунтів стерлінгів від Keysight Technologies. Це вище за попередню пропозицію, отриману Spirent від Viavi Solutions, яка оцінила компанію в 1 млрд фунтів.

Ціна акцій британського онлайн-рітейлера електроніки AO World зросла на 8%. Компанія очікує, що її скоригований прибуток у 2024 фінроці відповідатиме верхній межі озвученого раніше прогнозного діапазону.

Папери французького виробника напівпровідників Soitec SA подешевшали на 12,7%. Компанія очікує, що її виручка в першому півріччі поточного року буде на 15% нижчою, ніж роком раніше, і почне відновлюватися лише в другому півріччі.

Вартість акцій Vinci опустилася на 0,5%. Французька будівельна компанія повідомила, що викупить власні акції на суму до 600 млн євро у постачальника інвестиційних послуг.





Просмотров: 144
Другие новости