Компании

все компании

Шведський ЦБ зберіг ставку на рівні 4%

27 березня 2024 року, 15:30
Центральний банк Швеції (Riksbank) за підсумками засідання в середу зберіг ключову процентну ставку на рівні 4% річних.

Рішення збіглося з очікуваннями аналітиків, які брали участь в опитуваннях Trading Economics і Dow Jones.

Водночас Riksbank заявив, що зниження ставки може початися в травні або червні, якщо інфляційні перспективи залишаться сприятливими.

Темпи зростання споживчих цін сповільнилися і починають стабілізуватися на цільовому рівні в 2%, однак керівництво ЦБ хоче отримати додаткові підтвердження цього процесу. Riksbank буде з обережністю коригувати грошово-кредитну політику з поступовим зниженням ставки. Інформація про стан економіки та інфляції, що надходитиме, матиме вирішальне значення під час визначення ДКП, йдеться в повідомленні центробанку.

Riksbank тепер прогнозує уповільнення інфляції у 2024 році до 3,5% порівняно з очікуваними в листопаді 4,4%. У лютому споживчі ціни підвищилися на 4,5%.

Цього року, за прогнозом ЦБ, середній розмір базової ставки становитиме 3,8% річних (раніше передбачалося 4,1%), наступного року - 3% (4%), у 2026 році - 2,7% (3,6%).

ВВП Швеції, як очікується, зросте на 0,3% за підсумками 2024 року, тоді як раніше центробанк прогнозував зниження на 0,2%. При цьому оцінка темпів підйому у 2025 році залишилася без зміни - 1,9%.



теги: ЦБ, ставка



Просмотров: 100
Другие новости