Компании

все компании

Україна наростить виробництво сої на рекордні 19%

16 березня 2024 року, 09:28
Виробництво олійних культур в Україні 2024 року збільшиться за рахунок розширення посівів сої на 19% порівняно з 2023 роком до 2,3 млн га, що стане рекордом для галузі, повідомило інформаційно-аналітичне агентство "АПК-Інформ" за результатами проведеного серед аграріїв опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним у лютому-березні 2024 року, 82% респондентів, які займаються вирощуванням сої, планують або залишити площі під соєю без змін, а 16% мають намір їх збільшити. Збільшення відбуватиметься як за рахунок зменшення площ посіву під озимими, так і за рахунок соняшнику або інших ярих культур.

Посівна площа під соєю у 2024 році може збільшитися до 2,3 млн га (+19% до 2023 року), що стане новим рекордом для галузі. Раніше максимум для цієї культури становив 2,2 млн га 2015 року, прогнозують аналітики.

Виробництво соєвих бобів в Україні вони очікують також на рекордному рівні, який, за попередньою оцінкою, може сягнути 6 млн тонн, що на 17% торішнього показника.

Водночас, за даними експертів, площа сівби під соняшником, найімовірніше, істотно не зміниться: 87% респондентів, які займаються його вирощуванням, планують залишити площі під нею без істотних змін. Ті, хто планує їх скоротити або збільшити, здебільшого повідомляли, що це відбудеться за рахунок площі під ріпаком.

"Наша оцінка посівної площі під соняшником у 2024 році поки що становить 5,8 млн га, що майже на рівні 2023 року. За сприятливих погодних умов урожай олійної може скласти 13,9 млн тонн (+1% до 2023 р.), що все ще поступається довоєнному показнику", - підкреслили аналітики.

Посівна площа під ріпаком 2024 року, найімовірніше, скоротиться через суху осінь, внаслідок чого деяка частина аграріїв ухвалила рішення відмовитися від посіву озимої олійної.

Під час опитування 51% респондентів повідомили, що посіви озимого ріпаку перебувають у доброму або відмінному стані, 43% - задовільному, 5% - незадовільному.

Площа ярого ріпаку також може зрости 2024 року до рекордного показника з огляду на цінову привабливість цієї олійної, але загальна посівна площа під озимим і ярим ріпаком, за попередньою оцінкою АПК-Інформ, скоротиться на 6%. Цей показник все одно залишиться досить високим порівняно з попередніми роками, склавши близько 1,4 млн га. Урожай цієї олійної може скоротитися 2024 року на 9% - до 4,2 млн тонн, резюмували в "АПК-Інформ".




Просмотров: 170
Другие новости