Компании

все компании

Литва просить Єврокомісію заборонити імпорт російського та білоруського зерна

15 березня 2024 року, 15:39
Сейм Литви просить Європейську комісію (ЄК) заборонити імпорт російських і білоруських зернових культур до Європейського союзу (ЄС), повідомляє агентство BNS.

Сейм у четвер ухвалив резолюцію, в якій закликав ЄК у терміновому порядку розробити відповідні проекти правових актів.

"Цією резолюцією ми прагнемо консолідувати парламенти всіх країн ЄС, щоб можна було ухвалити загальноєвропейське рішення без необхідності для окремих країн запроваджувати заборону", - сказав, представляючи проєкт резолюції в Сеймі, голова Комітету у справах села Вікторас Пранцкетіс.

У резолюції також міститься прохання до ЄК забезпечити співпрацю та координацію між країнами ЄС, щоб ефективно та одноманітно впровадити заборону на всій території ЄС.

Раніше із закликом заборонити імпорт до Євросоюзу російської та білоруської сільськогосподарської продукції виступила Польща. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зазначав, що Брюсселю, на його думку, слід ввести санкції на ці товари. Це, вважає він, важливо, зокрема, для забезпечення безпеки сільськогосподарського ринку Польщі та Європи загалом.

Латвія в лютому тимчасово заборонила імпорт російської та білоруської сільськогосподарської продукції та кормів. Ця заборона діятиме до середини 2025 року, але за необхідності може бути продовжена. Латвія вважає, що її ініціатива доповнює загальну санкційну політику Європейського союзу.

Про обмежувальні заходи задумалася також Литва. Міністерство сільського господарства країни планує ввести обмеження на імпорт зерна з РФ. При цьому питання про повну заборону його ввезення не розглядається.

Наразі європейський ринок потерпає від напливу дешевого продовольства з України, що зумовлено дією режиму безмитної торгівлі України з ЄС, який було запроваджено 2022 року (і діє до червня 2024 року). Це викликає різке невдоволення фермерів. Найбільш постраждалими від цієї проблеми вважають себе Польща та низка інших країн Східної Європи.






Просмотров: 134
Другие новости