Компании

все компании

Центробанк Узбекистану зберіг основну ставку на рівні 14%

14 березня 2024 року, 13:54
Правління Центрального банку Узбекистану на засіданні в четвер ухвалило рішення зберегти основну ставку на рівні 14% річних, повідомляє прес-служба ЦБ.

"Правління Центрального банку, з огляду на невизначеності, що зберігаються в економіці, в частині досягнення балансу попиту і пропозиції, а також проінфляційні очікування, ухвалило рішення залишити основну ставку без змін з метою забезпечення необхідних грошово-кредитних умов для зниження інфляції до 5% таргету", - йдеться в повідомленні.

За даними регулятора, інфляція знизилася з початку року і становила в лютому 8,3%. Однак останніми місяцями на тлі зростання попиту і підвищень низки регульованих цін прискорилася інфляція у сфері послуг. Крім того, практично незмінними і високими залишаються інфляційні очікування населення і підприємців. Очікується, що до кінця поточного року рівень інфляції перебуватиме в межах 8-9% прогнозного діапазону. У прогнозному періоді зберігається невизначеність щодо змін регульованих цін та їхнього впливу на інфляційні очікування.

У повідомленні наголошується, що показники економічного зростання за підсумками першого кварталу будуть відносно високими, а в наступних кварталах посилюються очікування щодо формування показників у межах базового прогнозу на рівні 5,5-6%.

"Високі бюджетні видатки торік та на початку поточного року стануть одним з основних драйверів, що підтримуватимуть загальну споживчу активність у найближчі квартали. Водночас, формування транскордонних грошових переказів у межах минулорічних показників та поточні темпи зростання реальних доходів населення не створюватимуть додаткового проінфляційного тиску на споживчий попит у майбутньому", - ідеться в пресрелізі.

Як зазначив ЦБ, зберігається високе зростання імпорту машин і устаткування, енергоресурсів і нафтопродуктів, чорних металів, що, з одного боку, створює підґрунтя для майбутнього збільшення обсягів виробництва, а з іншого, також означає збереження дефіциту торговельного балансу. Досягнення рівноваги сальдо рахунку поточних операцій залежатиме від дотримання встановленої бюджетної дисципліни, потоків іноземних інвестицій та ефективності структурних реформ, спрямованих на розвиток експортного потенціалу економіки.

"Центральний банк продовжить реалізацію послідовної грошово-кредитної політики, спрямованої на досягнення таргету інфляції 5%. При цьому особлива увага приділятиметься балансу попиту та пропозиції в економіці, інфляційним очікуванням та динаміці регульованих цін", - наголошується в повідомленні.

Чергове планове засідання правління Центрального банку з розгляду основної ставки призначено на 25 квітня 2024 року.

ЦБ Узбекистану в березні 2022 року на тлі високої невизначеності та напруженості у світі підвищив основну ставку з 14% одразу до 17%. У червні 2022 року було ухвалено рішення про її зниження до 16%, у липні - до 15%. З 16 березня 2023 року ставку було знижено знову до 14%.






Просмотров: 124
Другие новости