Компании

все компании

Ferrexpo відклало фінзвіт за 2023р через судові розгляди ПГЗК

14 березня 2024 року, 15:08
Гірничорудна компанія Ferrexpo з активами в Україні заявляє про необхідність додаткового часу на підготовку річного фінансового звіту за підсумками діяльності в 2023 році з урахуванням потенційних судових розглядів щодо дочірньої компанії ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" (ПГЗК, Ferrexpo Poltava Mining, Горішні Плавні Полтавської обл.).

Згідно з біржовим повідомленням компанії у вівторок увечері, Ferrexpo plc погодило це питання зі своїми аудиторами.

При цьому констатується, що компанія зробить додаткові оголошення, що стосуються завершення і публікації фінансових результатів за повний рік, у міру необхідності.

"Крім того, заплановане сьогодні, 12 березня 2024 року, засідання в Господарському суді Полтавської області з розгляду позову ТОВ "Кисень" перенесено", - ідеться в релізі.

Уточнюється, що наразі дата перенесеного засідання суду невідома, і компанія продовжує вивчати варіанти врегулювання боргу перед ТОВ "Кисень" або узгодження продовження умов оплати.

Як повідомлялося, 11 березня поточного року Ferrexpo заявило про врегулювання фінансового спору ПГЗК з постачальником послуг ТОВ "Виробничо-комерційне об'єднання Кисень" (Горішні Плавні Полтавської обл.), щоб уникнути судових розглядів. Зазначалося, що сума заборгованості, заявлена "Кисень", за договором поставки, становить 2,2 млн грн (близько $58 тис.). Ferrexpo була проінформована про те, що Господарський суд Полтавської області призначив на 12 березня підготовче засідання за прийнятою 26 лютого заявою "Кисень" про відкриття справи про банкрутство ПГЗК. Раніше Ferrexpo вказувало "Кисень" у списку пов'язаних осіб, контрольованих найбільшим акціонером Ferrexpo Костянтином Жеваго, проте наразі бенефіціаром підприємства вказано Едуарда Шалаєва.

"Дізнавшись про розгляд, правління Ferrexpo зробило кроки щодо врегулювання боргу. З огляду на обмеження на роботу банківських рахунків ПГЗК в Україні та характер платежів, які здійснюються для погашення боргу, ПГЗК наразі не може гарантувати, що кошти буде отримано своєчасно, і з цієї причини ПГЗК паралельно також домагається узгодження продовження умов оплати", - констатувало Ferrexpo 11 березня.

Також зазначалося, що ПГЗК отримав повідомлення про постанову суду, видану за позовом прокурора, про заморожування банківських рахунків підприємства. Ця дія пов'язана з триваючим в Україні розслідуванням, розпочатим у листопаді 2022 року Національною поліцією щодо ймовірного незаконного видобутку корисних копалин (щебеню).

Ще раніше, наприкінці січня, Ferrexpo повідомило про програш ПГЗК в апеляційному суді у справі про поруки на суму 4,727 млрд грн (приблизно $125 млн) за кредитами банку "Фінанси та Кредит" ("ФіК"), який належав раніше Жеваго та був виведений із ринку 2015 року. Ferrexpo подала касаційну скаргу до Верховного суду і заяву про призупинення виконання рішення апеляційного суду, однак визнала можливий ризик примусового виконання рішення.

У результаті рада директорів Ferrexpo 20 лютого вирішила не виплачувати оголошені 18 січня проміжні дивіденди в розмірі 3,3 цента США за акцію, які акціонери мали отримати 23 лютого.

Відтоді курс акцій Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі обвалився до нового історичного мінімуму - з 80,19 пенсів до 51,14 пенсів 11 березня. У вівторок курс на початку торгів опускався до 49,82 пенсів, проте наприкінці дня, до появи новини про відтермінування звіту, піднявся до 55 пенсів.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. Ferrеxpo належить 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК", 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК" і 99,9%-ва - ТОВ "Біланівський ГЗК".

Ferrеxpo в першому півріччі 2023 року скоротила чистий прибуток утричі - до $27,01 млн за падіння виручки в 2,8 раза - до $334,01 млн, а її EBITDA впала в 7,6 раза - до $63,64 млн.

теги: Ferrexpo, пгзк



Просмотров: 129
Другие новости