Компании

все компании

Україна наростить площі під соєю на 10-15% і зможе експортувати понад 60% врожаю

13 березня 2024 року, 16:37
Посівні площі під соєю 2024 року в Україні буде розширено на 10-15%, повідомляє інформаційно-аналітичне агентство "УкрАгроКонсалт".

"Протягом 2023/24 маркетингового року (МР, липень-2023 - червень-2024) ціна сої як на внутрішньому, так і на експортному ринку тримається досить упевнено, відновившись після падіння на початку сезону. У 2024/25 МР Україна гарантовано отримає рекордний урожай сої, що не може не чинити тиск на ціни. Крім того, саме ринок сої дуже чутливий до тенденцій на світовому ринку не тільки сої, а й продуктів її переробки, а також на ринку соняшникового шроту", - зазначили аналітики.

На їхню думку, навіть за умови отримання середньої врожайності врожай сої в 2024/25 МР досягне рекордної позначки. Це дасть змогу потенційно понад 60% врожаю відправити на експорт.

На користь України в нинішніх умовах грає не тільки попит ключових покупців (країн ЄС, Туреччини та Єгипту), які залишаться ними і в новому сезоні, а й їхня відносна територіальна близькість і можливість транспортування поза Червоним морем, підкреслили експерти. При цьому вони нагадали, що досвід останніх двох сезонів наочно демонструє логістику, особливо морську, для реалізації експортного потенціалу.

"Відсутність заборон на імпорт з боку країн ЄС, функціонування тимчасового морського коридору дає змогу розглядати досить оптимістичний сценарій на майбутній сезон", - прогнозують в "УкрАгроКонсалт".




Просмотров: 141
Другие новости