Компании

все компании

"Кернел" зосередився на напрацюванні досвіду в судноплавстві - Осипов

13 березня 2024 року, 15:06
"Кернел", одна з найбільших українських агропромислових груп, у 2023 році посилила свої позиції як портового оператора, для чого придбала танкер, два балкери та термінали для перевалки соняшникової олії в одеських портах "Південний" і "Чорноморськ", а також на річці Дунай, повідомив генеральний директор агрохолдингу Євгеній Осипов.

"Агрохолдинг давно був портовим оператором. У нас є кілька терміналів, через які ми експортуємо. За останній рік ми інвестували і придбали термінали для перевалки соняшникової олії. У нас раніше не було самохідних терміналів. Ми користувалися послугами партнерів", - сказав він у рамках Business Breakfast з Forbes Ukraina в середу.

Осипов зазначив, що основна частина терміналів агрохолдингу була сконцентрована в Миколаєві. Після втрати портів Миколаєва через повномасштабну війну "Кернел" повинен був інвестувати в нові ланцюги поставок соняшникової олії на світовий ринок і для забезпечення експорту придбав термінали в портах "Південний", "Чорноморськ" і на річці Дунай. Придбання суден SEO агрохолдингу назвав одним з елементів сталого розвитку "Кернела".

"На якомусь етапі ми не розуміли, чи буде працювати коридор - не буде ("Чорноморська зернова ініціатива" - ІФ-У), а обсяги (агропродукції - ІФ-У) потрібно вивозити. Ми зрозуміли, що потрібно інвестувати у флот, щоб забезпечити можливість саме експорту", - розповів він.

Осипов підтвердив, що "Кернел" нині володіє одним танкером і двома балкерами, які забезпечують агрохолдингу експорт 30% соняшникової олії та 20% насипних вантажів.

Наразі група компаній вивчає цей напрямок, сформувала нову команду для управління флотом.

"Це дещо інші компетенції, яких раніше в агрохолдингу не було. Цей бізнес вельми конкурентний і не такий простий, як здається на перший погляд", - визнав SEO і додав, що наявна військова премія робить цей бізнес ефективним.

Осипов зазначив, що через військові ризики "Кернел" купував аж ніяк не нові судна і розглядає перспективу інвестування в новіші, хоча і не цього року - спершу має намір навчитися балансувати з наявним флотом на ринку. Наразі флот агрохолдингу щодня працює, забезпечує постачання його агропродукції до Румунії та країн Середньоземноморського басейну, Північної Європи, де й набуває досвіду судноплавства.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Є одним з найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток "Кернела" за 2023 ФР склав $299 млн, тоді як попередній рік він завершив із чистим збитком $41 млн. Виручка агрохолдингу за 2023ФР скоротилася на 35% - до $3,455 млрд, проте EBITDA зросла в 2,5 раза - до $544 млн.




Просмотров: 134
Другие новости