Компании

все компании

Аргентина рефінансувала облігації на $50,3 млрд

13 березня 2024 року, 17:14
Аргентина рефінансувала борг, номінований у песо, на суму близько $50,3 млрд під час рекордного обміну облігацій, пише Financial Times з посиланням на заяву міністерства економіки країни.

Папери обсягом 42,6 трлн песо, що становить 77% бондів з погашенням у поточному році, були обміняні на облігації з погашенням у 2025-2028 рр. Переважно це були бонди представників держсектору (включно з ЦБ і агентством соцзабезпечення), але в процесі взяв участь і приватний сектор.

Ці дії спрямовані на скорочення дефіциту бюджету Аргентини. Вони також мають покласти край залежності уряду від друкування грошей, зазначається в статті. Кінцева мета, за словами аналітиків, полягає в тому, щоб приборкати як захмарну інфляцію в країні, так і тиск на обмінний курс, що робить ризикованим скасування суворого валютного контролю, запровадженого попередніми урядами.

Фіксований курс нацвалюти (близько 830 песо за $1) спричиняє величезні викривлення в економіці Аргентини і є бар'єром для інвестицій. Президент Хав'єр Мілей планував відмовитися від валютного контролю в середині цього року.

Обмін боргів став великим кроком уперед, він "дасть уряду набагато більше можливостей для вирішення фінансових питань", вважає глава відділу досліджень консалтингової фірми Romano Group Сальвадор Вітеллі.

Цього тижня аргентинський центробанк знизив ключову відсоткову ставку відразу на 20 відсоткових пунктів - до 80% річних зі 100%. Рішення стало несподіванкою для економістів та учасників ринку.

Аргентина вже багато років бореться з високою інфляцією. У лютому зростання споживчих цін перевищувало 276% у річному вираженні, що є максимумом за три десятиліття. Тим часом місячна інфляція ослабла до 13,2% порівняно з 20,6% у січні, що перевершило очікування експертів.

При цьому ЦБ бачить ознаки того, що інфляція продовжить сповільнюватися найближчими місяцями, незважаючи на зниження ставок. Тим часом економіка Аргентини перебуває в сумній ситуації: МВФ прогнозує спад на 2,8% у 2024 році.



По материалам: Financial Times





Просмотров: 150
Другие новости