Компании

все компании

США спрямують $2,7 млрд на закупівлі урану для скорочення залежності від імпорту з РФ

12 березня 2024 року, 17:06
Уранова галузь США отримає $2,7 млрд, ідеться в проєкті бюджету на 2025 фінансовий рік, який розпочнеться в жовтні.

Фінансування, запитане Білим домом, є частиною ширшого плану адміністрації президента США Джо Байдена щодо закупівлі збагаченого урану безпосередньо у місцевих виробників і скорочення залежності від РФ у сфері імпорту урану.

"Бюджет передбачає задоволення запиту адміністрації на $2,7 млрд додаткового фінансування для придбання низькозбагаченого урану і високопробного низькозбагаченого урану", - йдеться в документі.

"Разом із довгостроковою забороною на їхній імпорт із Росії ці заходи призвели б до значних інвестицій у приватний сектор і надали б нового імпульсу збагаченню урану у США, а також скороченню нинішньої залежності від російського імпорту: на нього припадає 20% низькозбагаченого урану, використовуваного в реакторах цивільних АЕС", - пояснюється у проєкті.

У грудні 2023 року Палата представників США схвалила законопроєкт, що забороняє імпорт збагаченого урану з Росії. Захід ухвалили одноголосно - за підтримки обох партій. Згідно із законопроектом, допускається скасування заборони, якщо немає інших життєздатних джерел урану для підтримки роботи ядерних реакторів у США. Для набрання законопроектом чинності його мають схвалити обидві палати Конгресу США, після чого документ надсилають на підпис президенту країни.

У лютому газета The Financial Times із посиланням на представників американської атомної галузі інформувала, що заборона на імпорт у США збагаченого урану з Росії може набути чинності цього року.

Всесвітня ядерна асоціація прогнозує, що попит на уран до 2040 року подвоїться і досягне 130 тис. тонн. У 2023 році він становив 65,65 тис. тонн. У стадії будівництва у світі наразі перебуває близько 60 АЕС і планується будівництво ще 110. Водночас світове виробництво урану скоротилося на чверть із 2016 року до 2020 року (до 47,7 тис. тонн) після аварії на АЕС "Фукусіма".






Просмотров: 149
Другие новости