Компании

все компании

Дефіцит платини у 2024 р. буде значнішим, ніж передбачалося - звіт

7 березня 2024 року, 07:12
Всесвітня рада з інвестицій у платину (World Platinum Investment Council, WPIC) підвищила оцінку дефіциту платини в 2024 році з 353 до 418 тис. унцій, йдеться в черговому звіті Platinum Quarterly.

У 2023 році на тлі зниження пропозиції та зростання попиту дефіцит становив 878 тис. унцій (у листопаді WPIC оцінював його в 1,071 млн унцій), або 11% від загального попиту, що стало рекордом з 2013 року. За підсумками 2022 року на ринку платини склався надлишок у розмірі близько 900 тис. унцій.

Тенденції 2023 року збережуться і в поточному році, вважає WPIC. Загальна пропозиція платини становитиме 7,089 млн унцій, скоротившись ще на 1%, внаслідок чого буде на 6% нижчою за середньорічний показник за попередні п'ять років.

Постачання первинного металу впадуть на 3% у 2024 році, до 5,49 млн унцій, прогнозує Всесвітня рада з інвестицій у платину, за рахунок скорочення в Південній Африці та РФ. Значне зниження цін на кошик платиноїдів призвело до падіння рентабельності у низки підприємств. Усі великі виробники оголосили про плани реструктуризації, наслідки якої ще не відомі. Додаткові оголошення про такі плани можуть незабаром з'явитися, вважає WPIC.

Вторинне виробництво зросте на 7% на тлі відновлення доступності автомобілів для утилізації, але залишиться обмеженим порівняно з історичними обсягами перероблення (у 2023 році обсяги перероблення були на 25% нижчими за середній показник за попередні 5 років).

Попит на платину в 2024 році знизиться на 6%, до 7,5 млн унцій, очікує WPIC. Зростання попиту в автомобільній і ювелірній індустріях буде компенсовано зниженням промислового та інвестиційного попиту. При цьому попит на платину в автомобілебудуванні підвищиться на 1% (або 25 тис. унцій) на тлі триваючого заміщення паладію платиною і зростаючої частки ринку гібридних автомобілів, збільшення виробництва великовантажних автомобілів і посилення регулювання викидів. Ювелірний ринок, закупівлі якого зростуть на 3%, виграє від підйому попиту в Індії та Японії, а також часткового відновлення економіки Китаю.




Просмотров: 112
Другие новости