Компании

все компании

Український Інститут у Швеціі оголосив перших лауреатів нової преміі для молодих українських піаністів

6 березня 2024 року, 16:04
Український інститут у Швеції визначив двох молодих перспективних піаністів, які отримають стипендію від фонду шведського мецената Андерса Валля.

“Ми надзвичайно вдячні Андерсу Валлю за запровадження премії для українських молодих музикантів. Як піаністка я завжди розуміла, наскільки важливо подати руку допомоги молодим піаністам на початку кар'єри, особливо украінським піаністам, які завжди “приліплялися” до російських, навіть репертуарно, бо там було більше можливостей. З 2017 року, коли я почала бути дотична до конкурсу молодих піаністів пам'яті Горовиця, я надавала можливість двом українським піаністам представити себе на різних майданчиках Скандинавії. Але ця нова премія звичайно привертає набагато більше уваги і надає набагато більше можливостей. Бути поміченим в міжнародному середовищі, особливо на початку карʼєри, є надзвичайно важливим”, – розповіла директорка Українського інституту у Швеції та концертуюча піаністка Наталія Пасічник.

У рамках підтримки України Фонд Андерса Валля Вестерльовста (Anders Wall's Västerlöfsta) започаткував щорічну премію у 100 000 шведських крон – приблизно 10 000 євро – для підтримки молодих украінських піаністів.

Першими одержувачами стипендії Anders Wall's Västerlöfsta для молодих українських піаністів стали 19-річний Роман Федюрко з Києва та 21-річний Антон Бондаренко із Запоріжжя.

“Мета стипендій – надати перспективним українським талантам більше можливостей для подальшого розвитку в дуже складний для України час, але це також спосіб привернути увагу та підтримати українську культуру. Війна здебільшого полягає в тому, що російське керівництво заперечує існування української нації з власною культурою”, – зазначила Шарлотта Уолл, голова Музичного фонду церкви Вестерлефста.

Стипендії будуть вручені під час концерту у церкві Вестерльовста в Хебю 4 травня. Концерт стане частиною програми фестивалю української культури “Європейський фестиваль: Українська весна”, що почнеться у Швеції 24 квітня та триватиме два тижні.

Довідка:

Роман Федюрко почав займатися фортепіано в музичній школі Києва у п'ять років. У 2021 році Роман отримав першу премію на онлайн-конкурсі піаністів Центру Ференца Ліста, онлайн-конкурсі Wiener Klassiker та конкурсі піаністів Ісидора Баджі в Нові-Саді, а також отримав стипендію для молодих митців від президента України. У 2022 році Роман отримав першу премію на Міжнародному конкурсі піаністів імені Володимира Горовиця.

Антон Бондаренко почав займатися музикою у п'ять років у музичній Запоріжжя. Він став лауреатом кількох національних та міжнародних конкурсів піаністів серед молоді, виступав із Запорізьким симфонічним оркестром та Київським державним симфонічним оркестром. У 2017 році отримав звання “Артист Запорізької філармонії”. Зараз Антон навчається в Академії музики у прифронтовому місті Дніпро.




Просмотров: 137
Другие новости