Компании

все компании

"Кернел" відновив перевалку олії в порту "Чорноморськ"

5 березня 2024 року, 15:40
Агрохолдинг "Кернел" у жовтні-грудні 2023 року спрямував додаткові інвестиції на відновлення перевалки рослинних олій у порту "Чорноморськ", яка довго простоювала і яку придбав у липні 2023 року, що дало змогу в січні 2024 року почати навантаження першого судна із соняшниковою олією.

"Це стало важливою віхою у відродженні підприємства", - повідомляється в квартальному звіті "Кернел", оприлюдненому на Варшавській фондовій біржі.

У ньому також зазначається, що в грудні 2023 року "Кернел" завершив придбання за $24,75 млн 100% корпоративних прав у ТОВ "Рені-Ойл" - терміналі в порту "Рені" з перевалки соняшникової олії з одноразовим зберіганням 15 тис. тонн олії. Вказується, що цей актив, розташований на Дунаї, має важливе значення для групи, забезпечуючи можливість експорту соняшникової олії навіть у разі блокади портів Чорного моря.

Згідно зі звітом, у грудні 2023 року "Кернел" придбала балкер вантажопідйомністю 50 тис. тонн зерна, який став третім судном у флоті компанії і значно доповнив транспортно-логістичні можливості групи.

Крім того, у грудні 2023 року "Кернел" запустив п'яту когенераційну теплоелектростанцію на одному зі своїх олійноекстракційних заводів, встановлена потужність якої становить 21 МВт, що сприяє підвищенню стійкості до ризику потенційного відключення електроенергії.

"Відповідно до плану група веде роботи по введенню в експлуатацію нового сучасного заводу з переробки олійних культур, розташованого в Хмельницькій області, який заплановано ввести в експлуатацію навесні 2024 року. На момент публікації цього звіту вже почалися пусконалагоджувальні роботи. Завод потужністю 1 млн тонн насіння соняшнику на рік стане найбільшим в Україні", - зазначено також у документі.

У ньому уточнюється, що в жовтні-грудні 2023 року на інвестиції з придбання основних засобів пішло $41 млн, включно з купівлею Supramax-балкера.

Як повідомлялося, в серпні минулого року "Кернел" повідомив про купівлю за $19,4 млн складських потужностей для перевалки рослинних олій у порту "Чорноморськ", а також за $24,75 млн - терміналу з перевалки соняшникової олії в порту "Рені" (обидва - Одеська обл.).

"Одноразове зберігання соняшникової олії в обсязі 105 тис. тонн дасть змогу групі не зупиняти роботу переробних заводів у разі перебоїв у транспортуванні, як це було у 2022-2023 фінансових роках, і згладжувати логістику", - коментував тоді агрохолдинг ці придбання. "Кернел" додавав, що розширення інфраструктури має "життєво важливе значення" для агрохолдингу напередодні введення в експлуатацію Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу (ОЕЗ) у Хмельницькій області.

Чистий прибуток "Кернела" за 2023 ФР склав $299 млн, тоді як попередній рік компанія завершила з чистим збитком $41 млн. Виручка агрохолдингу за 2023ФР скоротилася на 35% - до $3,455 млрд, проте EBITDA зросла в 2,5 раза - до $544 млн.

За перше півріччя 2024ФР чистий прибуток "Кернел" впав у 3,6 раза до першого півріччя 2023ФР - до $102 млн, а EBITDA - удвічі, до $223 млн за зниження виручки на 16% - до $1,59 млрд.




Просмотров: 157
Другие новости