Компании

все компании

Надлишок кобальту на світовому ринку збережеться до 2028 р. - експерти

4 березня 2024 року, 13:57
Світовий ринок кобальту страждає від рекордного надлишку пропозиції, і профіцит металу, який є ключовим під час виробництва електромобілів, збережеться до 2028 року, йдеться в щорічному звіті британської Darton Commodities.

За даними цієї компанії, яка виступає трейдером на ринку кобальту, випуск металу в 2023 році збільшився на 17%, тоді як зростання попиту на електрокари у світі різко ослабло. Китайська компанія CMOC нарощує обсяги поставок з Демократичної Республіки Конго, що сприятиме подальшому підвищенню пропозиції, пише Financial Times.

"Надлишкові поставки з проєктів у ДРК та Індонезії в поєднанні з уповільненням зростання попиту на електромобілі призвело до рекордного профіциту в 2023 році", - зазначає директор Darton Commodities Андріс Гербенс. За його словами, попит на кобальт підвищився лише на 12% минулого року.

Кобальт використовувався в літій-іонних батареях, але швидке поширення в Китаї акумуляторів для електромобілів, які не містять кобальт і нікель, призвело до перегляду прогнозів попиту на цей метал у бік зниження. На частку ДРК припадає трохи більше 75% світового виробництва кобальту.

Середня ціна металу в 2023 році склала $15,1 за тонну, що вдвічі нижче рівня попереднього року. Це мінімальний показник з 2016 року.

CMOC збільшила виробництво на двох копальнях у ДРК торік на 172%, що дало їй змогу обігнати Glencore як найбільшого у світі виробника кобальту.

Як зазначає Darton Commodities, унаслідок великих інвестицій до 2025 року Китай володітиме або експлуатуватиме до 60% світових запасів кобальту порівняно з 54% наразі. При цьому минулого року прогнозувалося, що до середини поточного десятиліття частка КНР на глобальному ринку становитиме лише 50%.

Індонезія 2023 року подвоїла поставки кобальту, який є побічним продуктом під час видобутку нікелю, на копальнях, що належать китайським компаніям, - до 18,2 тис. тонн. У результаті частка країни в глобальному обсязі поставок зросла до 8%.

Тим часом Glencore планує скорочення виробництва у 2024 році до 35-40 тис. тонн кобальту порівняно з 41,3 тис. тонн минулого року.

По материалам: Financial Times


теги: кобальт



Просмотров: 120
Другие новости