Компании

все компании

ЄС домовився з Азербайджаном про збільшення поставок газу

2 березня 2024 року, 18:49
ЄС розраховує на розширення співпраці з Азербайджаном у сфері поставок енергоносіїв, заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

"Азербайджан уже довів, що є надійним партнером ЄС і відіграє важливу роль у забезпеченні енергобезпеки Європи. Однак нам потрібно більше діалогу і більше співпраці. У рамках сьогоднішньої зустрічі ми досягли низки домовленостей. Серед них: збільшення обсягів експорту газу з Азербайджану до Європи до 20 млрд куб. м до 2027 року, а також необхідність збільшення пропускної спроможності наявної газотранспортної інфраструктури", - сказала Сімсон на пресконференції в п'ятницю в Баку.

Вона додала, що Євросоюз зараз працює в трьох напрямках. "Ми диверсифікували маршрути поставок газу за рахунок Азербайджану, Норвегії та інших країн. Крім того, змогли залучити додаткові обсяги газу і водночас домоглися великої економії у споживанні", - сказала єврокомісар.

Сімсон підкреслила, що під час зустрічі (з міністром енергетики Азербайджану Пярвізом Шахбазовим - ІФ-У) також було досягнуто домовленості щодо розширення співпраці з Азербайджаном на ринку електроенергії. "У зв'язку з цим було підписано три документи щодо розвитку відновлюваних джерел енергії в Азербайджані", - зазначила єврокомісар.

Азербайджан 2023 року поставив до Європи 11,8 млрд кубометрів газу, що на 3,5% більше, ніж роком раніше.




Просмотров: 227
Другие новости