Компании

все компании

США можуть забезпечити 20% світового виробництва найсучасніших чипів до 2030 р

28 лютого 2024 року, 09:01
Частка США у світовому виробництві найсучасніших чипів, необхідних для роботи технологій штучного інтелекту (ШІ), до 2030 року може становити 20%, заявила міністр торгівлі країни Джина Раймондо на заході Центру стратегічних і міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies).

За її словами, таке досягнення можливе завдяки фінансуванню в рамках закону Chips and Science Act, що передбачає підтримку виробництва напівпровідникових компонентів усередині країни в розмірі $39 млрд. Рік тому прогнози були не настільки райдужними, сказала Раймондо.

Поки що Штати не випускають суперсучасні чіпи, хоча лідирують у розробці мікросхем і великих мовних моделей штучного інтелекту, пише Barron's.

Для розв'язання цієї проблеми планується не просто побудувати кілька заводів із виробництва чипів, а створити повноцінний ланцюжок поставок усередині країни, заявила міністр.

"Я впевнена, що США можуть розгорнути в себе весь кремнієвий ланцюжок постачання для виробництва таких найсучасніших чипів, від випуску полікристалічного кремнію і напівпровідникових пластин до безпосереднього виготовлення мікросхем і їх корпусування з використанням передових технологій", - зазначила Раймондо.

З моменту підписання Chips and Science Act у 2022 році американський приватний сектор анонсував інвестиції в напівпровідникове виробництво в розмірі $200 млрд, проте останнім часом компанії скаржаться на повільний розподіл передбачених цим законом коштів, пише Barron's.

Зокрема, Intel у лютому відклала запуск виробництва чипів на заводі в Огайо, зокрема, з цієї причини.

За словами Раймондо, переговори з представниками галузі йдуть важко, і фінансування, найімовірніше, отримає невелика їх частина.

Міністерство торгівлі розраховує, що виробникам найсучасніших чипів буде спрямовано $28 млрд із передбачених програмою $39 млрд, тоді як, за даними його глави, самі вони запросили понад $70 млрд.

Пріоритет віддаватимуть проєктам, які почнуть роботу до 2030 року, пояснила Раймондо. Водночас міністерство намагатиметься інвестувати в досягнення цілей у сфері національної безпеки, а не розподіляти кошти між великою кількістю компаній.

США необов'язково вкладати стільки ж, скільки інші країни, з огляду на те, що найбільші покупці суперсучасних чипів - це американські Apple, Nvidia, Microsoft, Google і Amazon.com, сказала міністр. Позитивним фактором виступає і той факт, що провідні розробники таких чипів також американські - Nvidia та Advanced Micro Devices (AMD).

Китай 2023 року спрямував на підтримку напівпровідникової галузі $41 млрд, а тайванська Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) виділила на розширення потужностей $30 млрд.

Міністерство торгівлі США також нарощує інвестиції в чіпи для автомобілів, оборонних систем, медичного обладнання та інфраструктури. Chips and Science Act передбачає фінансування цього сектора в розмірі щонайменше $2 млрд, проте фактичний розмір очікується в рази більшим, заявила Раймондо. BAE Systems, Microchip і Global Foundries вже отримали $1,5 млрд.

Крім того, міністр наголосила на ризику надмірної залежності від одного регіону в галузі чипів - найважливішої технологічної продукції XXI століття.

"Весь ШІ, визначальна технологія для нашого покоління, працює на чіпах, - сказала Раймондо. - Уявіть, що буде, якщо всі їхні поставки забезпечуватиме пара азійських країн. Йдеться про великі мовні моделі для навчання військової техніки, ядерну симуляцію, супутники, біотероризм. США не можуть бути лідером світу, якщо не будуть його лідером у сфері таких технологій та інновацій, зокрема у виробництві".

По материалам: Barron's





Просмотров: 148
Другие новости