Компании

все компании

Американська торговельна палата продовжує боротися за прозорий бізнес в Україні та захищати права інвесторів

21 лютого 2024 року, 11:48

Верховенство права, захист інвестицій та прав власності, встановлення рівних правил гри є одними з 10 пріоритетів для економічного відновлення України після війни, розроблених експертами Американської торговельної палати в Україні (Палати).

Захист прав інвесторів займає ключове місце на порядку денному Палати, особливо після початку повномасштабного вторгнення, коли безперервність бізнесу, економічна безпека, створення високоякісних робочих місць і подальша стійкість України є справді пріоритетом національної безпеки. Це важливо зараз, щоб здобути перемогу, а також створити основу для найбільшої економічної можливості з часів Другої світової війни. Це лише посилюватиметься та набиратиме обертів у наступні місяці й роки завдяки компаніям, які вірять в Україну, продовжують працювати та інвестувати в неї, незважаючи на повномасштабну війну росії.

З початку травня 2020 року, Палата надала підтримку в створенні Департаменту захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора (ОГП) під керівництвом Олексія Бонюка, очолюваного Дмитром Вербицьким, заступником Генерального прокурора. Вкрай важливо, що протягом цього періоду реформ, інвестори, що вірять в Україну, могли бути впевнені у тому, що країна віддана чесності, прозорості, рівним правилам гри та захисту прав інвесторів. Поряд із зусиллями Президента Палати Андрія Гундера, керівництво Палати – Олена Кошарна, голова Ради директорів Палати, Тетяна Прокопчук, віце-президентка Палати, разом із компаніями-членами Палати, зустрілися з представниками Офісу Генерального прокурора, щоб переглянути результати, яких було досягнуто з початку запуску спільної роботи та визначити подальші кроки стосовно захисту прав інвесторів у 2024 році.

Ключові показники з початку співпраці між Палатою та Департаментом захисту інвестицій Офісу Генпрокурора:

- Палатою було передано 57 звернень від компаній-членів (37 стосувалися тиску на бізнес, 20 звернень, коли бізнес постраждав та шукав справедливості);

- Станом на сьогодні забезпечено захист прав інвесторів у 31 зверненні, а у 16 випадках було досягнуто значного прогресу, що представляє максимальний рівень підтримки, яка може бути надана, включаючи звернення, які були передані на розгляд відповідного суду або до відповідного відповідального органу. Це становить 47 із 57 випадків або 82% переданих звернень, у яких ситуація була повністю вирішена або суттєво полегшена.

- З 31 звернення, 24 стосуються тиску на бізнес, у 7 випадках компанії постраждали.

- З 16 звернень, які отримали максимальну підтримку і наразі передані до суду чи відповідного органу, 6 стосуються тиску на бізнес, а 10 – компаній, які постраждали.

«Ми налаштовані на конкретні кроки та дії, щоб бізнес в Україні працював на повну потужність, сприяв подальшій стійкості та розвитку України, забезпечував ресурсами відважних захисників країни для продовження героїчного захисту України. Ми готові й надалі забезпечити справедливу, прозору та професійну платформу для розгляду питань, які піднімають компанії, які прагнуть відкритості, прозорості та верховенства права, у форматі конструктивного обговорення та оцінки основних фактів», – констатував Дмитро Вербицький, заступник Генерального прокурора.

«Україна продовжує свій шлях трансформації у сфері верховенства права, справедливості, прозорості та рівних умов гри, піднявшись на дванадцять позицій у щорічному «Індексі сприйняття корупції» Transparency Internationalза 2023 рік, що є одним із найкращих показників у світі. Крім того, у березні 2023 року, вперше з часів здобуття Україною незалежності у 1991 році, країну було виключено зі списку держав, де відбуваються структурні зміни, що руйнують антикорупцію, або тих, де стан боротьби з корупцією визнано «глобально незадовільним» Антикорупційним органом Ради Європи, Групи держав проти корупції (GRECO). Протягом усього цього важливого процесу реформ вкрай важливо, щоб сумлінні платники податків країни – багато з них є серед наших 600+ компаній-членів, які інвестували понад 50 мільярдів доларів США в Україну – мали платформу, до якої можна звернутися у випадках, коли вони вважають, що є проблеми із захистом їх прав як інвесторів. Ми цінуємо співпрацю з паном Вербицьким, паном Бонюком та їхніми командами, а також значні досягнуті результати», - сказала Олена Кошарна, Голова Ради директорів Американської торговельної палати в Україні.

«Після того, як Департамент захисту інвестицій Генпрокуратури почав здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявою АКП, помітно покращилася перспектива притягнення до кримінальної відповідальності бенефіціарних власників GNT, які незаконно розтратили $200 млн активів у групи, яка позичила $100 млн у кредиторів США. Цей департамент є ключовим для демонстрації здатності України захищати права інвесторів», – прокоментував Джон Патон, керуючий директор Лондонського офісу Argentem Creek Partners.

Яскравим і дуже вдалим прикладом співпраці компаній-членів Палати та експертів Генеральної прокуратури є спільна робота щодо зменшення масштабів та характеру діяльності бізнесу, що працює в тіні. Зокрема, досягнуто успіхів у сфері запобігання та боротьби із фальсифікацією ліків в Україні. З 2019 року і дотепер Офіс Генпрокурора здійснює у співпраці із Палатою ефективну координацію зусиль органів досудового розслідування спрямовану на виявлення, розслідування та передачу до суду матеріалів справ щодо продажу пацієнтам в Україні та за її межами фальсифікованих онкологічних, противірусних ліків, препаратів для лікування рідкісних захворювань. На цей час до суду передано матеріали двох масивних досудових розслідувань, за якими обвинуваченим у фальсифікації загрожує довічне позбавлення волі. Зараз триває досудове розслідування у чотирьох інших справах.

Палата цінує тісну співпрацю та постійний діалог з Офісом Генпрокурора та Департаментом кримінальної політики та захисту інвестицій, і перебуває в процесі розширення цього діалогу на інші правоохоронні органи в Україні.

Згідно з опитуванням Палати, інвестори вважають розширення бізнесу найбільшою післявоєнною інвестиційною можливістю України, але безпека та верховенство права є ключовими.

Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос найкращих американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз.



По материалам: https://chamber.ua/





Просмотров: 162
Другие новости