Компании

все компании

Укрексімбанк і "Нібулон" домовилися про довгострокову реструктуризацію заборгованості

6 лютого 2024 року, 14:59
Державний Укрексімбанк (Київ) і один із найбільших операторів зернового ринку України ТОВ "СП "Нібулон" (Миколаїв) наприкінці січня уклали договори про довгострокову реструктуризацію заборгованості фінансових зобов'язань компанії, повідомила прес-служба фінустанови у вівторок.

"Завдяки цьому сторони забезпечили, з одного боку, працюючий актив і повернення коштів державному банку, а з іншого - прийнятний рівень фінансового навантаження одного з лідерів ринку, що дає можливість для його успішного функціонування", - повідомляється на сайті держбанку.

Генеральний директор агрохолдингу Андрій Вадатурський зазначив, що Укрексімбанк є найбільшим кредитором компанії, співпраця з яким стартувала 27 років тому.

Він, зокрема, нагадав, що раніше завдяки підтримці "Укрексімбанку" "Нібулон" зумів побудувати морський перевантажувальний термінал у Миколаєві, а в 2013-2014 роках було зафіксовано найбільший кредитний портфель компанії перед банком - $165 млн, що, за його словами, "характеризує рівень співробітництва і взаєморозуміння, якого ми досягли за попередні роки і підтвердили зараз під час реструктуризації".

"Переконаний, що зараз не варто чекати допомоги з-за кордону, слід шукати підтримку і розуміння на нашій території. Ми цю підтримку знайшли в наших українських банках, які є втіленням державної політики", - констатував Вадатурський.

ТОВ "СП "Нібулон" створено 1991 року. До російського військового вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання сільгоспкультур, потужності для одноразового зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.

"Нібулон" до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію в більш ніж 70 країн світу. Зернотрейдер 2021 року експортував максимальні за час свого існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачань на зовнішні ринки в серпні - 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі - 1,88 млн тонн і в другому півріччі - 3,71 млн тонн.

Збиток "Нібулона" через повномасштабне військове вторгнення РФ у 2022 році перевищив $416 млн.

Наразі зернотрейдер працює на 32% потужностей, створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель і змушений був перенести центральний офіс із Миколаєва до Києва.

За даними Національного банку України, на 1 листопада 2023 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав 3-тє місце (255,01 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні.




Просмотров: 144
Другие новости