Компании

все компании

"Кернел" має намір у лютому завершити виведення акцій з WSE

1 лютого 2024 року, 17:56
"Кернел", одна з найбільших українських агропромислових груп, має намір завершити процедуру виведення своїх акцій "Кернел" з торгів на Варшавській фондовій біржі (WSE) у лютому 2024 року.

"Холдинг "Кернел" повідомляє, що на підставі інформації, отриманої від Польської фінансової інспекції, розгляд щодо виведення компанії з Варшавської фондової біржі продовжується у зв'язку з аналізом додаткових доказів і, як очікується, завершиться в лютому 2024 року", - ідеться в повідомленні агрохолдингу на WSE у четвер.

Як повідомлялося, Польська фінансова інспекція наприкінці листопада повідомила, що їй може знадобитися більше часу для ухвалення рішення про виведення акцій "Кернел" з торгів. Вона уточнила, що тривалість адміністративної процедури з дозволу делістингу акцій багато в чому залежить від взаємодії з Управлінням з нагляду за фінансовим сектором Люксембургу.

За результатами аналізу делістингу "Кернела" з WSE незалежний комітет з корпоративного управління, що діє на біржі, визнав дії холдингової компанії "Кернела" - Kernel Holding SA (Люксембург) такими, що порушують принцип 4.13 Правил належної практики біржових компаній (DPSN).

Агрохолдинг оперативно прокоментував свої дії і пояснив необхідність вжитих заходів об'єктивними складнощами, які відчуває "Кернел" через війну в Україні.

Як повідомлялося, Namsen Веревського в рамках заявленого в березні 2023 року викупу акцій для подальшого делістингу агрохолдингу з Варшавської фондової біржі збільшила свою частку з 41,3% до 74,05%, або 62 млн 222,46 тис. акцій: 12 травня Namsen викупила 30 млн 248,449 тис. акцій за ціною PLN18,5 за акцію (приблизно $4,47 за тодішнім курсом), що виводило на загальну ціну викупу приблизно $136,1 млн, тоді як IPO компанії 2007 року відбулося за курсом PLN24.

Під час ініційованого Веревським у серпні дорозміщення серед кваліфікованих інвесторів-акціонерів Namsen придбала ще 212 млн 634,916 тис. акцій за загального обсягу дорозміщення 216 млн акцій. Ціна купівлі становила $0,2777 за штуку, що відповідало загальній вартості близько $59,1 млн, угоду було здійснено 1 вересня. Акції дорозміщення зберігаються в зареєстрованій формі і не будуть допущені до торгів на будь-якій фондовій біржі, вказував "Кернел". До розміщення в обігу перебували 84 млн 31,23 тис. акцій.

Згодом, у листопаді, Namsen придбала ще 1,2 млн акцій компанії, або 0,4% їх загальної кількості, за ціною $1,875 за штуку, що з урахуванням казначейських акцій збільшило частку Веревського приблизно до 94,37% голосуючих акцій.

Міноритарні акціонери заявили про плани оскаржити дії з дорозміщення в люксембурзькому регуляторі, а також у судах. Приватний інвестор Павло Бойко 17 листопада повідомив, що група інвесторів співпрацює з юридичною фірмою Brucher Thieltgen&Partners. За його словами, об'єдналися понад тисячу інвесторів з усього світу, "від найдрібніших до 1 млн акцій".

"Уже було подано перший позов про незаконність маніпуляції, висловлювань і внутрішніх рішень "Кернела" про делістинг. Зараз у процесі підготовки другий позов щодо скасування додаткової емісії, яка збільшила кількість акцій у чотири рази", - стверджував Бойко.

Наразі курс акцій "Кернел" на WSE становить PLN10,35 ($2,59 за поточним курсом), з початку торгів у середу він знизився майже на 0,5%.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) і її експортом (приблизно 12%). Є одним з найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток "Кернела" за 2023 ФР склав $299 млн, тоді як попередній рік компанія завершила з чистим збитком $41 млн. Виручка агрохолдингу за 2023ФР скоротилася на 35% - до $3,455 млрд, проте EBITDA зросла в 2,5 раза - до $544 млн.




Просмотров: 586
Другие новости