Компании

все компании

"Метінвест" побудував 35 сталевих штабів-бункерів для ЗСУ

30 січня 2024 року, 17:36
Гірничо-металургійна група "Метінвест" у рамках ініціативи "Сталевий фронт" Ріната Ахметова на сьогодні побудувала 35 сталевих штабів-бункерів для Збройних сил України (ЗСУ) і планує виробництво ще 90 опорних пунктів.

Як повідомив операційний директор "Метінвесту" Олександр Мироненко в інтерв'ю "Прямому каналу", група долучилася до програми фортифікації, що триває фактично на всіх напрямках фронту - зараз активно будують другу-третю лінії оборони зі взводними опорними пунктами.

"У цих пунктах стандартно використовуються наші укриття, понад 330 одиниць яких ми вже передали нашій армії. І постало питання, що потрібно також зробити командні пункти, щоб забезпечувати безперервне управління військами біля лінії зіткнення. Після цього в нас була дуже змістовна дискусія з військовими, з командуванням на окремих напрямках. І ми розробили проєкт командного пункту - вони мають відповідати таким вимогам, щоб забезпечувати комфортне перебування керівного складу біля позицій і безперервне управління військами", - пояснив Мироненко.

Він уточнив, що пункти мають бути забезпечені безперервним зв'язком, тому вони обладнані інтернет-зв'язком, телефонним зв'язком і всіма іншими засобами, які використовують військові. Крім того, мають бути обладнані місця, де оператори онлайн спостерігають, що відбувається на лінії зіткнення. Там є люди, які слідкують за відео з дронів-розвідників, що курсують лінією фронту. Є люди, які стежать за тим, як змінюються позиції ворога і наші позиції, які бойові дії тривають на даний момент на лінії зіткнення. Це все робиться з використанням великих екранів і комп'ютерної техніки, яку "Метінвест" також забезпечує.

Пункти розташовуються глибоко під землею для безпеки військових, вони електрифіковані й обладнані стаціонарними місцями для обігріву, а також сучасною системою вентиляції, яка не дає змоги повітрю застоюватися.

Встановлення пунктів проводиться здебільшого в нічний час - їх треба потайки доставити, підготувати місце - викопати яму, розмістити їх там, зробити ходи сполучення, засипати, вкрити в кілька шарів лісом. Це все потребує досить суттєвих заходів безпеки, які компанія вживає разом із військовими: "Вони готували інфраструктуру, а ми приїжджали, встановлювали "криївки" і допомагали з облаштуванням".

"Про виробництво: підготовка 5-6 "криївок" займає 4-5 тижнів, включно з виробництвом сталі, складанням конструкції та внутрішнім облаштуванням. Щоб готову конструкцію можна було занурити на машину, доставити, розвантажити і закопувати. (...) Основна мета цих пунктів - безперервне управління військами в безпечних умовах. Якщо вони належним чином встановлені (...), то забезпечують захист від влучень артилерії до 152-го калібру", - пояснив топ-менеджер.

І наголосив, що ці пункти управління зараз дуже потрібні, і компанія продовжує їхнє виробництво - наразі ще близько п'яти пунктів у процесі складання, які розподілятимуть за напрямками і бригадами на передовій. Зараз обговорюються наступні етапи виробництва.

"Усі майданчики, на яких виробляється продукція - і мінні трали, і командні пункти, і "криївки", - розташовані за межами наших підприємств. Ми дбаємо про безпеку людей, які працюють на цих об'єктах. Загалом десь до 400-500 співробітників "Метінвесту" постійно залучені у виробництво продукції оборонного характеру. Можливості розширення є майже за всіма видами виробленої продукції, але зараз ми обмежені в людях, яких можемо залучати до цього виробництва. (...) Намагаємося тісно співпрацювати з Мінекономіки та Міноборони", - зазначив операційний директор.

Наразі основні напрями - розмінування територій (мінні трали) та забезпечення укриттів і фортифікацій, їх модифікація. Наразі обговорюється виробництво "криївок" для операторів дронів, також розробляється ще один напрямок, який стосується стабілізаційних медичних пунктів.

"Думаю, десь за місяць ми зможемо більш предметно показати, що це таке і як ним зможуть користуватися наші медики - медпункти зараз у розробці, скоро ми зробимо перший екземпляр", - резюмував Мироненко.




Просмотров: 207
Другие новости