Компании

все компании

"Кернел" наростив переробку соняшнику на 24%

23 січня 2024 року, 11:49
"Кернел", один із найбільших українських агрохолдингів, у другому кварталі 2024 фінансового року (ФР) переробив 811 тис. тонн насіння соняшнику, що на 24% більше порівняно з аналогічним періодом минулого фінроку, коли діяльність компанії було підірвано перебоями в подачі електроенергії через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України.

"Два з восьми заводів агрохолдингу, які розташовані в Харківській області неподалік від кордону з Росією, залишаються недоступними для роботи", - повідомляється у фінансовому звіті на сайті компанії в понеділок.

Згідно з повідомленням, продажі соняшникової олії в другому кварталі 2024 ФР зросли на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого ФР, і перевищили 388 тис. тонн. Високі обсяги переробки насіння соняшнику підтримуються завдяки різноманітним варіантам експортної логістики, включаючи глибоководні українські чорноморські порти. Водночас, реалізація бутильованої соняшникової олії склала 6% загального обсягу продажів.

Обсяги завантаження елеваторів "Кернела" в першому півріччі 2024 ФР зросли на 21% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 2,5 млн тонн, оскільки агрохолдингу вдалося завершити збиральну кампанію в підрозділі "Сільське господарство" у встановлені терміни, на відміну від відкладеної збиральної кампанії роком раніше.

За інформацією агрохолдингу, йому вдалося, використовуючи тимчасовий коридор комерційного судноплавства, створений ВМС України, наростити в жовтні-грудні 2023 року експортні обсяги перевалки через термінали в 11,2 раза - до 1 805 тис. тонн. Цей обсяг охоплює перевалку зерна, соняшникової олії та шроту, а також послуги з перевалки, надані третім особам (65 тис. тонн у другому кварталі 2024 ФР).

Цей показник, за даними "Кернел", на 5% більший порівняно з аналогічним періодом минулого року, і пояснюється успіхами агрохолдингу, яких вдалося домогтися протягом 2023 фінансового року в рамках дії Чорноморської зернової ініціативи.

Проте, експортні термінали працювали нижче довоєнного рівня, адже вони постраждали від пошкоджень, завданих ракетними ударами Росії по портовій інфраструктурі "Кернела" влітку 2023 року.

Завдяки відновленню обсягів перевалки експортного терміналу, обсяг експорту зерна з України в другому кварталі 2024 ФР зріс у 8,4 раза порівняно з попереднім кварталом, сягнувши 1,705 тис. тонн, констатували в агрохолдингу.

Як повідомлялося, агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Є одним з найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

У першому кварталі 2024ФГ отримав $30,9 млн чистого збитку, тоді як попередній рік завершив із чистим прибутком $162 млн при зниженні виручки на 17% - до $564 млн.




Просмотров: 176
Другие новости