Компании

все компании

На виборах президента Тайваню визначився переможець

13 січня 2024 року, 19:50
Глава Демократичної прогресивної партії (ДПП) Лай Цінде здобуває перемогу на президентських виборах Тайваню, повідомляють західні ЗМІ.

Він отримав 40,2% голосів, значно випередивши опонентів. Повідомляється, що підраховано майже всі бюлетені. Однак Центральна виборча комісія поки що не озвучила явку виборців.

ЗМІ нагадують, що таким чином ДПП залишиться при владі на Тайвані третій термін поспіль: два чотирирічні терміни посаду президента з 2016 року обіймала Цай Інвень.

Хоу Юї від партії Гоміньдан, який набрав 33% голосів, уже привітав Лай Цінде з перемогою. Свою поразку також визнав Ке Веньчже - засновник і лідер Тайванської народної партії (ТНП), який зміг завоювати 26,33% голосів.

Пізніше Лай Цінде подякував усім, хто голосував за нього, а також Хоу Юї і Ке Веньчже, які погодилися з результатами виборів.

"Ми говоримо міжнародному співтовариству, що під час вибору між демократією та авторитаризмом - ми вибираємо бік демократії", - сказав він.

"Партія нинішнього віцепрезидента Лая, яка захищає самобутність Тайваню і відкидає територіальні домагання Китаю, балотується на третій термін, що є безпрецедентним явищем у нинішній виборчій системі Тайваню", - зазначає агентство Reuters.

Євросоюз привітав вибори, що відбулися на Тайвані 13 січня, пославшись на загальну прихильність демократії.

"Наші відповідні системи управління засновані на загальній прихильності до демократії, верховенства закону і прав людини. Європейський союз наголошує, що мир і стабільність у районі Тайванської протоки є ключем до регіональної та глобальної безпеки і процвітання", - йдеться в заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС), опублікованій у суботу в Брюсселі.

Водночас представник ЄВС зазначив, що Євросоюз, як і раніше, стурбований зростаючою напруженістю в Тайванській протоці і виступає проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво".

Раніше інформаційно-аналітичний центр Experts club випустив відео ролик про найважливіші вибори у світі 2024 року, де передбачено перемогу антикитайського кандидата на посаду президента Тайваню. 

Детальніше про світові вибори 2024 року можна дізнатися у відео за посиланням: https://youtu.be/73DB0GbJy4M?si=O98WbmetBtle9DnH

Підписатися на канал Experts Club: https://www.youtube.com/@ExpertsClub




Просмотров: 245
Другие новости