Компании

все компании

Китайські економісти очікують уповільнення зростання ВВП КНР до 4,6%

27 грудня 2023 року, 22:22
Темпи зростання економіки КНР наступного року сповільняться на тлі спаду на ринку нерухомості та стагнації споживчих витрат, прогнозують китайські експерти, опитані Nikkei.

Консенсус-прогноз 25 аналітиків передбачає збільшення ВВП КНР на 5,2% поточного року і на 4,6% наступного. Їхні прогнози на 2024 рік коливаються від 4,4% до 5%.

Експерти зазначають, що зростання ВВП поточного року відраховується від досить низької бази 2022 року, коли в країні діяли ковідні обмеження. Фактори, що негативно впливали на економіку КНР у 2023 році, зокрема, ситуація у сфері нерухомості, несуть у собі ризики і на наступний рік.

S&P Global Ratings прогнозує підвищення ВВП КНР на 4,6% у 2024 році, однак попереджає, що в разі посилення спаду у сфері нерухомості темпи зростання можуть становити лише 2,9%.

"2023 рік уже завершується, і наслідки несприятливих подій у цій сфері проявляться набагато сильніше у 2024 році, - зазначає Юніс Тань, який очолює напрямок кредитних рейтингів S&P в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. - Проблеми сфери нерухомості обмежують зростання економіки Китаю, що, своєю чергою, обмежує продажі нерухомості, і так по колу".

"Корекція у сфері нерухомості, ймовірно, продовжиться 2024 року і позначатиметься на обсягах інвестицій, споживчій довірі та держфінансах", - вважає економіст Julius Baer Софі Альтаматт.

Деякі з опитаних експертів також відзначили нестачу державних стимулів як один із чинників, який може стримати економічне зростання КНР.

Аналітики очікують, що юань буде поступово зміцнюватися до долара США наступного року завдяки очікуванням зниження базової процентної ставки Федеральною резервною системою.

Середній прогноз для пари на кінець 2024 року становить 7 юанів/$1, на кінець 2025 року - 6,8 юаня/$1. За даними на 15:10 кв у середу пара торгується на рівні 7,1474 юаня/$1.

Геополітичні ризики, зокрема напруженість у відносинах Вашингтона і Пекіна, також позначаються на прогнозах для китайської економіки.

Президентські вибори як на Тайвані, так і в США 2024 року можуть мати серйозні несприятливі наслідки, зазначає аналітик Pictet Wealth Чень Дун.

Усе це, ймовірно, обмежуватиме інтерес іноземних інвесторів до Китаю, причому це стосується як прямих, так і портфельних інвестицій, заявив експерт.




Просмотров: 207
Другие новости