Компании

все компании

Акціонери ЄБРР підтримали збільшення капіталу на EUR4 млрд для підтримки України

20 грудня 2023 року, 09:03
Керуючі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили резолюцію про збільшення сплаченого капіталу банку на EUR4 млрд - до EUR34 млрд з метою забезпечення значного і стабільного обсягу інвестицій в Україну зараз і в майбутньому.

"Додатковий капітал акціонерів буде використано для забезпечення значних і стійких інвестицій у реальну економіку України, як у воєнний час, так і в період відновлення, а також допоможе підтримати пріоритети ЄБРР у всіх країнах, де він працює", - йдеться в повідомленні банку у вівторок.

Зазначається, що додатковий капітал зміцнить ЄБРР, що дасть йому змогу продовжувати забезпечувати стійкий рівень щорічних інвестицій в Україну в розмірі близько EUR1,5 млрд у воєнний час, які повністю підтримуються його власним балансом, а також мати кошти для збільшення своєї підтримки до EUR3 млрд щорічно після початку реконструкції.

ЄБРР нагадав, що вже розмістив в Україні понад EUR3 млрд з моменту вторгнення Росії в країну в лютому 2022 року.

Уточнюється, що ця резолюція завершує формальний процес збільшення статутного капіталу ЄБРР, розпочатий на щорічних зборах у травні цього року в Самарканді, і збільшення капіталу набуде чинності 31 грудня 2024 року.

Банк нагадав, що це третє збільшення його капіталу в історії після аналогічних рішень, ухвалених у 1996 і 2010 роках. Воно послідувало за визнанням керуючими в травні 2023 року того, що підтримка України має бути найвищим пріоритетом банку - зараз і в майбутньому - водночас гарантуючи, що він зможе продовжувати реалізацію своїх стратегічних пріоритетів у всіх своїх регіонах, наголошується в релізі.

"Збільшення капіталу банку дасть нам змогу домогтися більшого і стати ще сильнішим банком - сильнішим банком для України, сильнішим банком для всіх наших економік і клієнтів і сильнішим банком для наших акціонерів", - наводяться в релізі слова президента ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Акціонери матимуть право підписатися на додаткові акції відповідно до статті 5.3 Угоди про заснування ЄБРР. Очікується, що перші підписки буде отримано на початку 2024 року, а виплати почнуться з початку 2025 року.

Наразі у банку, крім Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку, 72 національних акціонери після того, як Ірак став його акціонером у листопаді 2023 року. ЄБРР було засновано 1991 року, і відтоді він інвестував понад EUR190 млрд у більш ніж 6800 проєктів, зокрема в Україні - EUR19,03 млрд у 559 проєктів. Поточний розмір портфеля банку в Україні становить EUR4,84 млрд. Інвестиції ЄБРР спрямовані на те, щоб зробити економіку регіонів регіону конкурентоспроможною, добре керованою, "зеленою", інклюзивною, стійкою та інтегрованою, нагадав банк.

ЄБРР завершив 2022 рік із чистим збитком EUR1,12 млрд після чистого прибутку EUR2,50 млрд роком раніше. Його оплачений капітал на кінець року становив EUR6,22 млрд, проте з урахуванням резервів і нерозподіленого прибутку власні кошти акціонерів дорівнювали EUR19,34 млрд.

Частка України в підписному капіталі банку - 0,8%, або EUR240,1 млн.




Просмотров: 118
Другие новости