Компании

все компании

Укрексімбанк першим зі стягувачів провів експертизу та виставив на СЕТАМ золоті прикраси, що перебувають у заставі

14 грудня 2023 року, 16:22
Державний Укрексімбанк уперше на ринку України проводить публічну реалізацію заставного майна — ювелірних виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння через систему електронних торгів OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України).


Унікальність продажу

Довгий період часу питання реалізації заставного майна у вигляді золотих прикрас було ускладнено через відсутність зрозумілих процедур, які б дозволяли продаж ювелірних виробів на публічних аукціонах. До 2022 року викуп ювелірних виробів відбувався на користь держави через Державне сховище дорогоцінних металів, проте через відсутність коштів у бюджеті даний процес був «заморожений».

У 2022 році було ухвалено новий Порядок реалізації ювелірних та інших побутових виробів із дорогоцінних металів під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів. Порядком затвердженим у лютому 2022 року перед проведенням публічних торгів передбачена ціла низка експертиз, необхідних для визначення проби металу, визначення характеристик вставок із дорогоцінного каміння та ін.

Укрексімбанк перший в Україні Банк, який провів усі необхідні процедури для продажу ювелірних виробів у рамках виконавчого провадження, залучивши до процедури Міністерство фінансів України та Центральне казенне підприємство пробірного контролю.

Так у рамках виконавчого провадження, відкритого відповідно до вимог судового рішення про стягнення заборгованості на користь Укрексімбанку, уперше було пройдено тривалу та надскладну процедуру від складання акту опису та арешту майна боржника, а саме, ювелірних виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння до публікації відповідних оголошень на платформі електронної системи ДП «СЕТАМ» про дату призначених електронних торгів.

Процедура отримання передбаченої законодавством експертизи регламентована та складна, але злагодженість у діях стягувача та державного виконавця дали змогу пройти її за оптимально короткий проміжок часу. Звіт про оцінку майна, на підставі якого сформована стартова ціна виставлених на продаж цінностей, отриманий державним виконавцем, містить посилання на:

• акт Експертизи цінностей, які були прийняті до Центрального казенного підприємства пробірного контролю;
• акт результатів експертизи ювелірних виробів працівника Міністерства фінансів України;
• акт гемологічної експертизи вставок.

Також, це один із рідкісних випадків, коли Банку вдається успішно звернути стягнення на такий вид забезпечення, як товар в обороті, зазвичай, коли позичальника визнають проблемним товари вже відсутні.

Умови продажу

Лот № 1
Стартова ціна лота — 1 972 320.00 грн.
Загальна вага виробів — 1,355 кг.
Гарантійний внесок для участі в аукціоні — 98 616.00 грн.
Дата проведення аукціону — 29 грудня 2023 року.
Зареєструватися для участі в аукціоні, детальний опис умов аукціону та самого лоту за посиланням.

Лот № 2
Стартова ціна лота — 594 520.00 грн.
Загальна вага виробів — 482,56 г.
Гарантійний внесок для участі в аукціоні — 29 726.00 грн.
Крок аукціону — 11 890.40 грн.
Дата проведення аукціону — 19 грудня 2023 року.
Зареєструватися для участі в аукціоні, детальний опис умов аукціону та самого лоту за посиланням.

Лот № 3
Стартова ціна лота — 75 330.00 грн.
Загальна вага виробів — 61,13 г.
Гарантійний внесок для участі в аукціоні — 3 766.50 грн.
Крок аукціону — 2 259.90 грн.
Дата проведення аукціону — 19 грудня 2023 року.
Зареєструватися для участі в аукціоні, детальний опис умов аукціону та самого лоту за посиланням.

Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) — це простий та ефективний засіб реалізації та придбання майна через мережу інтернет. Онлайн-аукціон працює на всій території України з 2014 року, а загальна сума продажу з початку роботи становить 21,4 млрд грн.




Просмотров: 142
Другие новости