Компании

все компании

Узбекистан на третину збільшив товарообіг з ЄС

6 грудня 2023 року, 14:07
Узбекистан і Євросоюз за підсумками січня-жовтня 2023 року збільшили обсяг взаємної торгівлі на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до $4,8 млрд, повідомила пресслужба міністерства інвестицій, промисловості і торгівлі (МІПТ) республіки.

За даними відомства, на засіданні комітету співробітництва "Узбекистан-ЄС" у Ташкенті розглянуто заходи щодо лібералізації та спрощення процедур торгівлі із застосуванням пільг системи преференцій GSP+.

"Відбувся обмін думками про подальший розвиток фінансово-технічного, торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва. Основний акцент зроблено на заходах щодо лібералізації та спрощення процедур торгівлі із застосуванням пільг загальної системи преференцій (GSP+) Європейського Союзу", - йдеться в повідомленні.

Під час засідання високо оцінено динаміку зростання обсягів товарообігу між Узбекистаном і ЄС.

"Під час обговорення питання подальшого розвитку співробітництва у сфері вантажоперевезень і логістики, європейська сторона висловила готовність підтримати зусилля Узбекистану з диверсифікації транспортних коридорів, зокрема, за допомогою розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту", - наголошується в повідомленні.

За підсумками зустрічі сторони домовилися й надалі розвивати взаємодію в торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

За даними МІПТ, Узбекистан отримав доступ до системи преференцій GSP+ на безмитну поставку товарів до ЄС з 10 квітня 2021 року. Згодом доступ до системи було продовжено до кінця 2027 року.

Преференції дають змогу узбецьким компаніям безмитно експортувати в ЄС приблизно 6,2 тис. найменувань товарів. Завдяки цьому Узбекистан 2022 року збільшив експорт до ЄС пільгової продукції (текстиль, електротехніка, хімічна, харчова та аграрна продукція) удвічі, як порівняти з 2020 роком, до $647 млн.

Товарообіг між Узбекистаном і ЄС 2022 року збільшився на 15,7%, до $4,4 млрд.




Просмотров: 135
Другие новости