Компании

все компании

НАЗК включило бельгійську Fluxys до свого списку міжнародних спонсорів війни

30 листопада 2023 року, 12:29
Національне агентство України із запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни.

Як повідомляє пресслужба НАЗК, рішення ухвалили на підставі невідповідності поведінки компанії Керівним принципам ООН для бізнесу з питань і прав людини та постійному сприянню експорту нищівного для клімату російського скрапленого природного газу (СПГ), що забезпечує фінансові ресурси для російського вторгнення в Україну.

"Незважаючи на триваюче повномасштабне російське вторгнення, бельгійський незалежний оператор газової інфраструктури Fluxys продовжує надавати "Ямал СПГ", дочірній компанії "Новатека", послуги зі зберігання та перевалки СПГ на своєму терміналі в Зебрюгге. Ці послуги дають змогу експортувати російські додаткові доходи для "Новатека" і податкові надходження для кремлівського режиму, що здійснює незліченні військові злочини в Україні. Завдяки фактам, наданим українськими та бельгійськими громадськими організаціями, ми знайшли достатні підстави для внесення Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни", - зазначила керівниця напряму мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська.

Бельгійський оператор Fluxys надає потужності для зберігання і перевалки скрапленого газу "Ямал СПГ", спільному підприємству, мажоритарна частка якого належить російській газовій компанії "Новатек", що безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні. Докладний аналіз, проведений Міжнародним інститутом енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA) 2022 року, показав, що Fluxys та її акціонери отримували прибуток, сприяючи експорту російського ЗПГ на ринки Азії, Південної Америки та Близького Сходу, особливо в зимові місяці 2021/2022 року, що загострювало європейську енергетичну кризу та збільшувало прибуток для "Новатека".

"Репутаційні ризики, пов'язані з включенням до списку спонсорів війни та потенційним зниженням кредитного рейтингу, не єдині для Fluxys. Продовжуючи свою участь в операціях з російським СПГ, Fluxys може зіткнутися з ризиком потрапляння у вторинні санкції з боку США, особливо з огляду на те, що "Новатек", як повідомляється, безпосередньо сприяє російській загарбницькій війні, адже розслідування свідчать, що охоронців компанії використовували для формування спеціальних військових підрозділів, що брали участь у бойових діях в Україні", - зазначила засновниця і директорка Razom We Stand Світлана Романко.

У відповідь на неспровоковану та протиправну загарбницьку агресивну війну багато компаній припинили будь-яку ділову взаємодію з російськими партнерами після 24 лютого 2022 року, проте Fluxys продовжувала співпрацю з "Яманом ЗПГ" та "Новатек" упродовж 2022 року та у 2023 році. За оцінками експертів, Росія очікує отримати до 800 млн євро податкових надходжень від експорту, що можливий завдяки перевалці ЗПГ у Зебрюгге у 2023 році. Лише 7% цього газу прямує на ринки ЄС. Fluxys отримує за цю послугу 50 мільйонів євро на рік за довгостроковим контрактом, підписаним 2015 року, за рік після того, як Росія анексувала Крим і почала війну на Донбасі.

Компанія "Новатек", що належить російським олігархам Леоніду Міхельсону і Геннадію Тимченку, є основним постачальником російського скрапленого природного газу на міжнародні ринки. Міхельсон і Тимченко входять до найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна і за допомогою його режиму захопили частки міжнародних компаній у російських нафтогазових проектах. "Новатек" є найбільшим приватним виробником природного газу в Росії. У липні 2014 року "Новатек" внесли до санкційних списків США і Канади. У 2016 році США ввели санкції проти кількох дочірніх компаній "Новатека". 2 листопада 2023 року США ввели санкції проти проєкту "Арцил СПГ 2", метою якого було подвоїти експортні потужності "Новатека".

У жовтні Razom We Stand від імені 23 українських НУО звернулася з відкритим листом до федерального уряду Бельгії із закликом узяти на себе ініціативу щодо введення повної заборони на перевалку російського ЗПГ в усіх гаванях ЄС, включно з експлуатованим компанією Fluxy ЗПГ-терміналом у Зебрюгге. Такі заборони вже запровадили Нідерланди та Велика Британія.

Основними акціонерами Fluxys є бельгійські муніципалітети (77,41%) і федеральний уряд Бельгії (3,44%). Обидві сторони зобов'язалися утримувати підвищення глобальної температури нижче 1,5℃, підтримавши Угоду мерів і Паризьку угоду відповідно. Вони також стверджують, що високо поважають міжнародне гуманітарне право, яке забороняє умисні напади на цивільних осіб або критичну цивільну інфраструктуру. Ці зобов'язання суперечать фактичному продовженню співпраці з російською компанією "Новотек".




Просмотров: 137
Другие новости