Компании

все компании

Греція наполягає на поверненні скульптур Парфенона з Великої Британії

29 листопада 2023 року, 17:08
Глава МЗС Греції Йоргос Герапетрітіс у середу заявив, що повернення Великою Британією скульптур Парфенона є питанням справедливості та екуменічних культурних цінностей, повідомляє агентство ЕФЕ.

"Я маю сказати, що повернення скульптур Парфенона - це вимога, що ґрунтується не тільки на історії, не тільки на справедливості, а й на принципах збереження культурних цінностей", - заявив Герапетрітіс після прибуття на зустріч глав МЗС країн НАТО в Брюсселі.

Тема грецьких скульптур, що зберігаються у Великій Британії, днями стала причиною різкого погіршення відносин між Афінами та Лондоном.

Напередодні прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак скасував зустріч із прем'єром Греції Кіріакосом Міцотакісом, який перебував із візитом у Лондоні. The Guardian з посиланням на джерела повідомляє, що "проведення зустрічі стало неможливим" після того, як Міцотакіс закликав повернути скульптури Афінам.

"Я хотів би висловити роздратування з приводу того, що британський прем'єр-міністр скасував нашу заплановану зустріч за кілька годин до того, як вона мала відбутися", - заявив Міцотакіс.

У неділю Міцотакіс дав інтерв'ю телерадіокорпорації BBC, в якому повторив давній заклик повернути Греції античні пам'ятники культури з Парфенона, які наразі перебувають у Британському музеї.

Раніше Сунак неодноразово наголошував, що не підтримає зміну закону, ухваленого 1963 року, який забороняє Британському музею "розлучатися" з експонатами зі своєї колекції.

Греція вже багато років вимагає від Лондона повернути десятки мармурових скульптур із Парфенона, які були вивезені на початку XIX століття британським дипломатом лордом Елгіном із Греції, коли вона входила до складу Османської імперії.

У 1816 році предмети давньогрецького мистецтва придбав Британський музей.

По материалам: агентство ЕФЕ





Просмотров: 176
Другие новости