Компании

все компании

Україна втратила своє місце на світовому ринку високоолеїнових соняшнику та олії

10 жовтня 2023 року, 16:21
Посівна площа і виробництво високоолеїнового соняшнику в Україні в 2022-2023 маркетинговому році (МР) стали мінімальними за останні роки.

Як повідомили в аналітичному агентстві "УкрАгроКонсалт", у 2023-2024 МР очікується незначне розширення посівної площі, проте показники виробництва залишатимуться вкрай низькими.

"До війни переробка високоолеїнового соняшнику сягала майже 500 тис. тонн, що є непоганим результатом для такого нішевого сегмента. На жаль, через війну Україна втратила і набуті роками результати, і свою частку на світовому ринку високоолеїнової олії", - констатували аналітики.

Вони зазначили, що високоолеїнова олія залишається експортно-орієнтованим товаром і майже вся експортується.

Ключовими проблемними питаннями залишаються війна, нестабільність у роботі "зернового коридору" і заборона на імпорт сільськогосподарських товарів з України до країн Східної Європи, що позначиться на ринку високоолеїнового соняшнику, підкреслили експерти.

Однак головним фактором, що обмежує розширення площ під високоолеїновим соняшником в Україні, на думку аналітиків, є нестабільна маржа для агровиробників.

"Іноді низька премія або взагалі її відсутність тягне за собою в більшості випадків продаж високоолеїнового насіння за ціною звичайної сировини, що не завжди покриває собівартість продукції. Це призводить до відмови агровиробників вирощувати цей вид соняшнику або до зменшення площ", - підкреслили в "УкрАгроКонсалт".

Аналітики нагадали, що до війни переробники заохочували аграріїв вирощувати високоолеїновий соняшник: пропонували укладати форвардні угоди, надавали насіння для вирощування з подальшим викупом сировини з урахуванням премії.

"Починаючи з 2023-2024 МР в Україні спостерігатиметься поступове відновлення переробки високоолеїнового соняшнику та переробка його в олію, проте до досягнення довоєнних показників дуже далеко", - резюмували в "УкрАгроКонсалт".




Просмотров: 319
Другие новости