Компании

все компании

Ракета Vega вивела на орбіту супутники зондування Землі та метеомоніторингу

9 жовтня 2023 року, 18:15
Європейська ракета-носій Vega-C у понеділок за київським часом успішно вивела на орбіту таїландський супутник дистанційного зондування Землі THEOS-2, тайванський метеосупутник FORMOSAT-7R/TRITON, а також групу дослідницьких міні-супутників, повідомила компанія-оператор запуску Arianespace.

Запуск ракети було здійснено з космодрому Куру у французькій Гвіані в неділю о 22:36 за місцевим часом (у понеділок о 04:36 за Києвом).

Оптичний супутник THEOS-2, створений європейською компанією Airbus Defence and Space на замовлення Таїланду масою 425 кг, здатний робити знімки поверхні планети з надвисокою роздільною здатністю до 0,5 м. Апарат призначений для дослідження поверхні Землі, попередження про стихійні лиха і забезпечення безпеки. Він доповнить космічний апарат THEOS-1, запущений 2008 року.

Супутник FORMOSAT-7R/TRITON, розроблений Тайванським космічним агентством, проводитиме моніторинг метеоданих для прогнозування інтенсивності тайфунів і траєкторій їхнього руху.

Це перший запуск ракети Vega після аварії носія, що сталася 21 грудня 2022 року під час запуску супутників дистанційного зондування Землі Pleiades Neo 5 і Pleiades Neo 6. За 2 хвилини і 27 секунд після старту стався збій у роботі двигуна другого ступеня, і ракета із супутниками була втрачена. Після цього інциденту пуски цієї ракети були припинені

Легка одноразова чотириступенева ракета-носій Vega-C розроблялася з 2014 року Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Вона має довжину близько 35 метрів і масу приблизно 210 тонн, здатна виводити 2200 кг на орбіту висотою 700 км.




Просмотров: 271
Другие новости