Компании

все компании

Відкриття чорноморських портів для агроекспорту призвело до зниження ставок фрахту на 30-40%

2 жовтня 2023 року, 16:26
В українські порти заходять нові суховантажі за агропродукцією, завдяки чому після початку руху суден морський фрахт протягом 2-3 останніх тижнів подешевшав на 30-40%, повідомив міністр аграрної політики і торгівлі Микола Сольський в ефірі марафону Єдині новини.

"Нові судна йдуть. Висловлюємо подяку військовим, керівництву країни, які багато зробили і роблять, щоб усе їхало (агротовари експортувалися Чорним морем - ІФ-У). Кожен аграрій, у принципі, найближчим часом зможе відчути, що логістика завдяки такому маршруту має подешевшати і, відповідно, ціна зерна (прибутковість - ІФ-У) для аграрія підвищиться", - сказав він.

Сольський зазначив, що тиждень-півтора тому в українські порти заходили малотоннажні кораблі. Перший, нагадав він, перевіз 4 тис. тонн зерна. Судна, які зараз заходять у порти, у 10 разів більші за тоннажністю.

"Це свідчить, що ринок акуратно, але вже почав довіряти цьому коридору і українським військовим, які зробили можливою роботу цього каналу (експорту української агропродукції - ІФ-У)", - наголосив міністр.

За його інформацією, результатом заходу суден в українські порти на Чорному морі, зокрема в "Одесу", "Чорноморськ" і "Південний", стало зниження цін на фрахт "буквально за два тижні, коли ці перші кораблі пішли з портів".

"Перші пішли. Це (фрахт - ІФ-У) було дорого. Наступні вже дешевше. Думаю, десь на 30-40% за 2-3 тижні подешевшав фрахт. Це все одно дорого, але вже значно дешевше, ніж простоювати", - сказав Сольський і додав, що вже з'явилися перші пропозиції щодо страхування аграрних вантажоперевезень морем.

Міністр висловив сподівання, що вартість морської логістики знижуватиметься й надалі. Він закликав набратися терпіння, а також довіряти роботі військових і всіх причетних фахівців до відкриття судноплавства Чорним морем.




Просмотров: 239
Другие новости