Компании

все компании

Соя в сезоні-2023 стала найліквіднішою культурою - аналітики

21 вересня 2023 року, 12:34
Українські порти на Дунаї нині торгують переважно соєю як найбільш маржинальною сільгоспкультурою. Незважаючи на постійне зниження цін з боку експортерів і локальних переробників, соя приносить прибуток трейдерам і аграріям, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"На жовтень соя активно контрактується. Існує величезна різниця між цінами на українську сою і боби з Аргентини, США і Бразилії: вітчизняна соя дешевша на 80-100$/т. Цим користуються експортери, зокрема турецькі та єгипетські. Однак українські трейдери готові фіксувати й далі низький рівень цін, тобто самі собі "обвалюють" ринок. Для трейдерів це супермаржинальна культура, на якій вони сьогодні заробляють", - розповіли аналітики.

Згідно з повідомленням, навіть за низьких цін соя приносить прибутки виробникам за будь-яких каналів збуту: продаж на місцеві переробні заводи, експорт до ЄС, поставки в малі порти.

"У найближчі два тижні закупівельні ціни переробних заводів можуть опуститися до 12,5-13 тис. грн/т, на дунайських портах - до умовного рівня 340 $/т. При цьому пропозиція сої знижуватися не буде", - прогнозують у ВАР.

теги: соя



Просмотров: 248
Другие новости