Компании

все компании

Агрохолдинг МХП інвестує в розвиток птахівництва в Саудівській Аравії

8 вересня 2023 року, 11:59
Агрохолдинг МХП, найбільший український виробник курятини, підписав акціонерну угоду про створення спільного підприємства з Desert Hills Veterinary Services Company Limited (DHV), "донькою" Tanmiah Food Company - провідного постачальника м'яса птиці та іншої м'ясної продукції на Близькому Сході, що котирується на саудівському фондовому ринку.

"Це партнерство дасть змогу DHV і MHP об'єднати зусилля для інвестування понад 200 млн саудівських ріалів (близько $53 млн за поточним курсом) у фермерські господарства з потужністю понад 1 млн батьківських стад, які, як очікується, вироблятимуть близько 175 млн інкубаційних яєць на рік, в сучасний інкубатор і комбікормовий завод для птиці", - ідеться в повідомленні МХП на Лондонській фондовій біржі в п'ятницю.

Ґрунтуючись на фундаменті, закладеному Меморандумом про взаєморозуміння, підписаному раніше цього року, DHV належатиме 55% акцій, а МХП - 45% акцій спільного підприємства.

За інформацією агрохолдингу, поточного року МХП і DHV підписали меморандум про взаєморозуміння, яким закріпили своє партнерство задля об'єднання зусиль із розвитку фермерських господарств потужністю понад 1 млн птахів, що щороку вироблятимуть близько 175 млн інкубаційних яєць. Також у Саудівській Аравії буде створено сучасний птахівничий інкубатор і комбікормовий завод.

"Поглиблення нашого альянсу з "Танмією" є стратегічним поворотним моментом у глобальному охопленні МХП. Це партнерство символізує наше спільне бачення інтеграції міжнародного досвіду з місцевими знаннями та гарантує Саудівській Аравії досягнення цілей продовольчої безпеки. Наші колективні сили каталізуватимуть трансформаційні досягнення в секторі птахівництва, сприяючи інноваціям та встановлюючи нові стандарти досконалості", - сказав виконавчий голова правління МХП Джон Річ.

"Наша співпраця з MHP означає більше, ніж просто партнерство; вона відображає нашу прихильність зміцненню системи продовольчої безпеки Саудівської Аравії. Використовуючи наші місцеві знання в поєднанні з найкращими світовими практиками, наш портфель найкращих першокласних продуктів, послуг і рішень демонструє прихильність (...) ширшим цілям програми "Бачення 2030", - підкреслив генеральний директор компанії Tanmiah Food Company (дочірньої компанії DHV) Зульфікар Хамадані.

Згідно з повідомленням, підписання акціонерної угоди є вирішальним кроком у створенні спільного підприємства після отримання необхідних дозволів, включно з дозволом Головного управління з конкуренції Саудівської Аравії та інших відповідних юрисдикцій.

У церемонії підписання взяли участь голова правління Tanmiah Food Company (дочірньої компанії DHV) шейх Амр аль-Даббаг, а також члени правління та виконавче керівництво компанії, представники уряду Саудівської Аравії, посол України в Саудівській Аравії Анатолій Петренко. Правління МХП представляли виконавчий голова правління Джон Річ і керуючий директор Євген Левтеров.

Tanmiah Food Company - провідний постачальник м'яса птиці та іншої м'ясної продукції на Близькому Сході, що котирується на саудівському фондовому ринку. Компанія заснована 1962 року. Її бізнес-модель об'єднує підприємства в сільському господарстві, первинній переробці та збуті продукції, яку продають у Саудівській Аравії, ОАЕ, Бахрейні, Омані, Йорданії та Кувейті. Tanmiah Food Company є головним франчайзі компанії Popeyes Louisiana Kitchen.

Станом на 30 червня 2023 року, Tanmiah управляє 114 фермами, а також шістьма інкубаторами, двома комбікормовими заводами і чотирма заводами з первинної переробки (бійнями). Реалізовує свою продукцію через мережу оптовиків, роздрібних продавців і точок громадського харчування, а також через свою платформу електронної комерції.

Агрохолдинг "МХП" - найбільший виробник курятини в Україні. Займається також виробництвом зернових, соняшникової олії, продуктів м'ясопереробки. На європейський ринок "МХП" поставляє охолоджені напівтуші курей, які переробляють, зокрема, на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині. У лютому 2019 року холдинг завершив операцію з придбання словенської компанії Perutnina Ptuj.

МХП 2021 року отримав $393 млн консолідованого чистого прибутку проти $133 млн чистого збитку 2020-го, водночас його виручка зросла на 25% - до $2,37 млрд. За дев'ять місяців 2022 року аграрна група отримала $269 млн чистого збитку проти $377 млн прибутку в січні-вересні 2021 року, а її виручка збільшилася на 14% - до $1,88 млрд.

Виручка МХП у першому кварталі 2023 року збільшилася на 34,7% до першого кварталу 2022 року - до $745,60 млн, а чистий прибуток становив $49,07 млн проти $108,25 млн (водночас курсовий прибуток становив $4,18 млн проти курсових збитків $95,32 млн).

Засновником, мажоритарним акціонером і головою правління МХП є український бізнесмен Юрій Косюк.




Просмотров: 254
Другие новости