Компании

все компании

NASA опублікувало фото можливого місця аварії російської станції "Луна-25"

4 вересня 2023 року, 10:23
Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) опублікувало на своєму сайті зображення можливого місця зіткнення російської автоматичної міжпланетної станції "Луна-25" з природним супутником Землі.

Новий кратер на місячній поверхні, який, на думку фахівців управління, є місцем аварії російської місії "Луна-25", зафіксував зонд NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), що перебуває на навколомісячній орбіті. Кратер близько 10 м у діаметрі з'явився на внутрішньому краю кратера Pontecoulant G, розташованому за 400 км від передбачуваного місця посадки станції.

"Раніше LRO зробив знімок цієї області в червні 2022 року, тому фахівці припускають, що кратер утворився після цієї дати. Через те, що новоутворений кратер розташований близько до передбачуваного місця аварії "Луни-25", фахівці LRO дійшли висновку, що, імовірно, він утворився внаслідок (зіткнення під час проведення) місії, а не від удару природного тіла", - наголошують у повідомленні.

Перша в сучасній історії Росії місячна місія стартувала 11 серпня. Запуск автоматичної міжпланетної станції "Луна-25" було виконано з космодрому Східний ракетою-носієм "Союз-2.1б" із розгінним блоком "Фрегат". М'яка посадка "Луны-25" на Південний полюс супутника Землі мала відбутися 21 серпня. Однак 20 серпня в "Роскосмосі" повідомили, що міжпланетна автоматична станція "Луна-25" розбилася, зіткнувшись із місячною поверхнею. За даними держкорпорації, зв'язок зі станцією перервався 19 серпня після видачі імпульсу для формування передпосадкової орбіти. За даними фахівців Інституту прикладної математики імені Келдиша РАН, апарат зіткнувся з Місяцем 19 серпня в 42-кілометровому кратері Pontecoulant G.

Як заявив 21 серпня гендиректор "Роскосмосу" Юрій Борисов, основною причиною аварії станції "Луна-25" став збій під час відключення двигуна. "Замість запланованих 84 секунд він відпрацював 127 секунд. Це стало основною причиною аварії апарату", - повідомив він.

"Луна-25" - частина російської місячної програми, перше російське місячне завдання, яке здійснюють у "НВО Лавочкіна", з дослідження і практичного використання Місяця і навколомісячного простору автоматичними міжпланетними станціями.

теги: NASA, Луна-25



Просмотров: 640
Другие новости