Компании

все компании

Агрохолдинг "Кернел" веде переговори з кредиторами про відтермінування погашень до 30 червня 2024 р

21 серпня 2023 року, 12:55
Агрохолдинг "Кернел", беручи до уваги продовження війни Росії проти України, навесні 2023 року ініціював продовження терміну дії відмов від зобов'язань (waivers) ще на рік - до 30 червня 2024 року, ідеться в повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

"На даний момент процес узгодження такого продовження з більшістю кредиторів ще триває. Проте, Група підписала за всіма кредитними лініями або 1) тимчасові мораторії (standstills); або 2) продовження; або 3) нові відмови і згоди (consents) в очікуванні остаточної угоди з тими кредиторами, з якими продовження ще не завершено", - вказав "Кернел".

Агрохолдинг зазначив, що відсотки будуть продовжувати нараховуватися і виплачуватися відповідно до умов кредитних угод. "Компанія також наразі виплачує і має намір продовжувати виплачувати відсотки за єврооблігаціями", - йдеться в релізі.

"Кернел" нагадав, що раніше такі відмови від зобов'язань (Waiver Letters) з метою підтримання стабільності та збереження бізнесу й активів терміном до 3 червня 2023 року було підписано щодо, зокрема, кредитів Natixis PXF, ING PXF, ЄБРР і ЄІБ. У їхніх рамках агрохолдинг домігся відтермінування будь-якого погашення основної суми боргу, відмови від зазначених потенційних або фактичних дефолтів або подій дефолту, що виникають унаслідок війни в Україні, але виплачував відсотки.

Зазначається, що група вже узгодила з тими кредиторами, які ще не підписали нові відмови і згоди, основні умови продовження термінів до 30 червня 2024 року, які підлягають остаточному документуванню та затвердженню відповідними кредитними комітетами кожного кредитора. Їхніми принциповими умовами, крім продовження терміну дії до 30 червня 2024 року, є встановлення кошика капітальних витрат, достатнього для підтримання поточного масштабу діяльності, і початок процесу підтримки акціонерів у формі нового вливання капіталу в розмірі щонайменше $60 млн.

У повідомленні уточнюється, що станом на 31 липня "Кернел" мав $1 млрд 445 млн відсоткового боргу (основна сума банківських кредитів і єврооблігацій, за винятком нарахованих відсотків і лізингових зобов'язань), $1 млрд 148 млн грошових коштів та їхніх еквівалентів і $327 млн товарних запасів (включно з 1 млн 282 тис. т зернових, 103 тис. т олійних культур, 147 тис. т соняшникової олії та 111 тис. т соняшникового шроту).

Суттєву частину накопиченої ліквідності буде витрачено у 2024 фінансовому році (ФР, з 1 липня 2023 року - ІФ-У) на поповнення оборотного капіталу, капітальні витрати на розробку альтернативного експортного маршруту через Дунай, ремонт об'єктів, пошкоджених унаслідок російських ракетних ударів, на завершення будівництва та введення в експлуатацію олійноекстракційного заводу на заході України, а також на усунення відставання в технічному обслуговуванні внаслідок заходів зі збереження ліквідності, вжитих у 2022 - 2023ФР, ідеться в повідомленні.

Згідно з ним, група розглядає можливість інвестицій у рухомий склад, перевалку зерна на річці Дунай і річковий флот для забезпечення щомісячного обсягу експорту в розмірі приблизно 300 тис. тонн із передбачуваними капітальними витратами в розмірі приблизно $50 млн. Група не має доступу до кредитних лімітів у банках, покладаючись на накопичені грошові кошти, проте продовжує переговори з різними фінансовими інститутами щодо надання кредитних ліній на поповнення оборотного капіталу або капітальних вкладень. Невизначеність із відшкодуванням ПДВ у майбутньому та можливий ризик девальвації гривні збільшують ризик суттєвих валютних втрат, додає "Кернел".

Щодо делістингу, про наміри якого вперше було заявлено на початку березня цього року, компанія зазначає, що 15 травня подала заявку до Польського органу фінансового нагляду (PFSA), а 13 липня надала PFSA додатковий юридичний меморандум та інші документи, запитані регулятором. Потім, 1 серпня, "Кернел" надіслав PFSA лист із запереченнями проти клопотань, поданих регулятору у цій справі.

"На момент публікації цього звіту компанія не отримала жодної додаткової інформації щодо термінів ухвалення рішення PFSA", - йдеться в повідомленні.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) і її експортом (приблизно 12%). Є одним з найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Найбільший співвласник "Кернела" через Namsen Ltd. - український бізнесмен Андрій Веревський, який цього року в рамках викупу і делістингу агрохолдингу з Варшавської фондової біржі збільшив свою частку з 41,3% до 74,05%.

Чистий прибуток "Кернела" за дев'ять місяців 2023 ФР (липень-2022 - березень 2023 року) зріс на 36% - до $437 млн за падіння виручки на 45% - до $2,715 млрд.




Просмотров: 257
Другие новости