Компании

все компании

Укрфінжитло має намір збільшити видачу кредитів "еОселя" до 2 млрд грн на місяць

17 серпня 2023 року, 13:05
Уряд і ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" (Укрфінжитло) істотно збільшили фінансування програми "еОселя", завдяки чому щомісячна видача кредитів збільшиться з 0,7-0,8 млрд грн до 2 млрд грн, і пільгову іпотеку до кінця року зможуть отримати щонайменше 10 тисяч сімей.

"Ми побачили, яким великим попитом користується ця програма серед людей. Вони хочуть будувати своє життя в Україні, незважаючи на війну. Тому уряд з Укрфінжитлом знайшли можливості і залучили додаткові кошти на програму - як на відкритому фінансовому ринку, так і кредитні", - цитуються в релізі Мінекономіки в середу слова першого віце-прем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко.

У релізі уточнюється, що "ті, кому відмовили через брак фінансування, можуть повторно подати заявку в "Дію".

Як повідомлялося, із січня по кінець травня через брак коштів реалізацію програми "еОселя" було призупинено.

"Є кошти, щоб профінансувати 10 тисяч сімей до кінця цього року. Це приблизно 11,9 млрд грн, як і було передбачено фінпланом. З них уже на 2,8 млрд грн видано доступні іпотеки з початку 2023 року", - уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі Укрфінжитло.

Як повідомлялося, програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки й оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники. З моменту її запуску 2022 року банки-партнери вже видали понад 3,4 млрд грн кредитів більш ніж 2,4 тис. учасникам.

З 1 серпня подати заявку на участь у програмі "єОселя" під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу.

Голова правління Укрфінжитло Євген Мецгер акцентував увагу на те, що для іпотеки під 7% позичальники можуть обрати квартиру в будинку, не старшому трьох років на момент укладання договору, або в тому, що будується. "Ми робимо наголос саме на первинний ринок нерухомості. Важливо, щоб "єОселя" змогла дати економіці позитивний мультиплікативний ефект, а це можливо тільки завдяки поштовху будівництва", - каже Євген Мецгер.

У програмі "єОселя" беруть участь шість банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank та Укрексімбанк. Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку "Дія".

Наприкінці 2022 року уряд докапіталізував Укрфінжитло на 30 млрд грн за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). За словами віцепрем'єрки - міністра економіки Юлії Свириденко, такого фінансування достатньо, щоб у 2023 році видати 12-15 тис. іпотечних кредитів.

Наприкінці квітня Мінекономіки, як єдиний акціонер Укренфінжитла, схвалив операції РЕПО з цими ОВДП на строк до року на суму 15 млрд грн. Пізніше повідомлялося, що ставка за цими операціями може становити до 20% річних, тоді як самі ОВДП були випущені на термін до 5 років за ставкою 19,5% річних.

Крім того, 3 серпня наглядова рада Укрфінжитло схвалила збільшення кредиту ПриватБанку під заставу ОВДП компанії до 1,5 млрд грн.




Просмотров: 185
Другие новости