Компании

все компании

На Закарпатті побудують логістичний центр для нарощування експорту зернових до Італії

11 серпня 2023 року, 15:54
На Закарпатті (с. Горонда Мукачівської громади) за сприяння Міністерства економіки Італії побудують мультимодальний логістичний центр для нарощування експорту зернових у цю країну, повідомляє "Бізнес.Район".

Згідно з повідомленням, міністр економіки Італії Адольфо Урсо об'єднав довкола цього проєкту італійські бізнес-кола, де залучені і залізниця, і власники італійських портів у Венеції, Вероні, Трієсті. Міністр запропонував їм приєднатися і стати одним із засновників цього терміналу.

Підприємство побудують на базі вузькоколійки європейського зразка. Сухий порт, що проходитиме залізницею, зв'яже Україну з італійськими містами, а звідти вітчизняна продукція потраплятиме й до інших країн світу.

"Ми шукали якусь логістичну платформу з географічно зручним розташуванням, щоб обов'язково була присутня широка і вузька колія. У нас на Закарпатті вузькі колії є в Чопі, Мукачеві та станції Батьово і Страбичево. Усюди, крім Страбичівської, уже працював приватний бізнес. Тому ми вирішили відновити нашу вузькоколійку. Йдеться про зарослі чагарником порожні території", - зазначає голова Горондівської громади Іван Туряниця.

Під будівництво сухого порту громада виділить понад 40 гектарів землі.

Проєкт має стати регіональним хабом, що надаватиме інтермодальну логістику та можливість зберігання зерна, рослинної олії та контейнерів.

Термінал буде зосереджений на контейнерній логістиці для максимальної інтеграції в логістичну культуру Європи. Це значно знизить вартість самої логістики.

Термінал має доступ до трьох вузькоколійних залізниць - Словаччини, Угорщини та Румунії. Це дає йому змогу диверсифікувати свої логістичні маршрути з виходом до Італії, 930 км від міста Трієст.

Завдяки перевантажувальним можливостям з широкої колії (1520 мм) на вузьку (1435 мм), а також складським приміщенням і контейнерним рішенням, проєкт поліпшить потік українського зерна та соняшникової олії до Європейського Союзу.

Італійській стороні цікава подібна співпраця, оскільки вони закуповують в Україні багато пшениці, зокрема твердих сортів, кукурудзи, ріпаку. Інвестуючи в схожі проєкти, італійці зможуть знайти вигідні позиції і для себе.

Крім того, під час презентації проєкту сухого порту Goronda Platform у Римі італійці також анонсували й інші спільні проєкти. Йдеться про постачання італійського обладнання для відновлюваної енергетики, розмінування сільгоспугідь за допомогою сільгосптехніки, доступ України до італійських інновацій у галузі фармації, модернізацію закладів охорони здоров'я та реабілітації, програми в аерокосмічній галузі, відновлення шкіл і лікарень у Києві, Одесі та Сумах, захист культурної спадщини.




Просмотров: 209
Другие новости