Компании

все компании

"Новаагро" купує AgroGeneration у SigmaBleyzer

27 липня 2023 року, 13:07
Konkur Investments Limited, дочірня компанія SigmaBleyzer, уклала умовну угоду (conditional agreement) про продаж своєї частки 56,90% в українському агрохолдингу AgroGeneration українській групі компаній "Новаагро".

Як ідеться в повідомленні AgroGeneration, ідеться про продаж 126,1 млн акцій за ціною $0,036 за акцію і погашення заборгованості Konkur за поточними операціями в розмірі приблизно $3,191 млн.

Зазначається, що завершення транзакції залежить від схвалення угоди Антимонопольним комітетом України та отримання покупцем адекватних джерел фінансування для придбання.

"З огляду на значну нестабільність в Україні, включно з триваючою війною, дата завершення угоди не може бути визначена на даному етапі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з чинним французьким законодавством, завершення транзакції має призвести до зміни складу Ради директорів AgroGeneration і стати підставою для направлення компанією "Новаагро" обов'язкової публічної пропозиції про придбання всіх акцій AgroGeneration, які ще не перебувають у її власності.

Ціну за акцію в рамках зазначеної публічної пропозиції буде визначено на основі ціни за акцію, сплаченої за угодою з Konkur (і з урахуванням погашення боргу) та підтверджено звітом про оцінку незалежного експерта.

Вказується також, що 26 липня подано запит на призупинення лістингу AgroGeneration, акції якої котирувалися на Euronext Paris під тикером ALAGR. Їхній курс на 26 липня становив EUR0,05 за акцію, тоді як до початку повномасштабного вторгнення акції котирувалися за ціною до EUR0,3, а понад десять років тому - до EUR2,5 за штуку.

Зазначається, що інвесткомпанія SigmaBleyzer допомагала керувати AgroGeneration протягом останніх 10 років.

Як повідомлялося, група компаній AgroGeneration у 2022 році скоротила земельний банк до 30 тис. га з 56 тис. га через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, а також зазнала приблизно $19 млн збитків через втрату врожаю, пошкодження техніки та інфраструктури, запасів, ресурсів та інших активів.

AgroGeneration засновано 2007 року. Спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур, земельний банк компанії до російського військового вторгнення становив 58 тис. га в Харківській області, а на кінець минулого року через російське вторгнення скоротився до 30 тис. га. До складу холдингу після проведеної в третьому кварталі минулого року у зв'язку з війною операційної реструктуризації входять сім компаній. Сенс реструктуризації полягав у відчуженні "токсичних" активів із 25 тис. га знищених або сильно пошкоджених через війну посівів, що перебувають поблизу кордону РФ, утримання яких вимагало б понад $50 млн.

Агрохолдинг AgroGeneration 2022 року скоротив виручку на 41,1% порівняно з довоєнним 2021 роком - до EUR25,854 млн, а його чистий збиток становив EUR31,595 млн порівняно з чистим прибутком EUR14,202 млн роком раніше.

Згідно з річним звітом, валовий збиток агрохолдингу торік становив EUR5,608 млн проти валового прибутку EUR32,361 млн 2021 року, а втрати від війни оцінено в EUR15,448 млн.

Загальна заборгованість компанії на кінець минулого року оцінювалася в EUR18,065 млн, скоротившись з EUR24,599 млн роком раніше, а активи - в EUR36,391 млн порівняно з EUR82,033 млн роком раніше.

За даними презентації від березня цього року, в агрохолдингу зайнято близько 400 постійних співробітників. Урожай минулого року склав близько 80 тис. тонн зернових і олійних, машинний парк включає 33 комбайни і 92 трактори, потужності зберігання - 95 тис. тонн, включно з двома елеваторами.

Згідно з даними на сайті групи компаній, 56,9% її акцій належить холдингу Konkur Investment Ltd, що входить до складу міжнародної інвестиційної компанії SigmaBleyzer, 3,3% - підконтрольному Шарлю Бегбедеру (Франція) холдингу Green Alliance/Gravitation, 39,8% її акцій перебувають у вільному обігу.

Компанія SigmaBleyzer базується в Х'юстоні (Техас, США), понад 25 років оперує приватними інвестиціями в Україні.

Група компаній "Новаагро" працює в агробізнесі на українському та міжнародному ринках з 2009 року. До її складу входять чотири операційні компанії, що спеціалізуються на торгівлі, експорті зернових та олійних культур; вирощуванні; складському господарстві; виробництві та реалізації комбікормів, пшеничного борошна та гранульованих висівок, курячого м'яса.

"Новаагро" володіє п'ятьма елеваторами загальною потужністю одноразового зберігання 326,6 тис. тонн. Група має комбікормовий завод у смт Чкаловське (Харківська обл.), який випускає 200-300 тонн/добу продукції. Також у його складі олійноекстракційний завод потужністю 180 тис. тонн/рік.

До складу групи входить птахокомплекс "Нова" (Харківська обл.), представлений трьома виробничими майданчиками на 845 тис. голів. Цех забою має потужності - 3 тис. голів на годину.

За даними Єдиного держреєстру, кінцевим бенефіціаром компанії "Новаагро Лімітед" є Сергій Полумісний.




Просмотров: 206
Другие новости