Компании

все компании

Нацбанк опублікував план пом'якшення валютних обмежень

9 липня 2023 року, 14:47
Перший етап Дорожньої карти пом'якшення валютних обмежень передбачає мінімізацію множинності обмінних курсів, лібералізацію торговельних операцій і сприяння новим кредитам та інвестиціям.

Відповідну публічну версію Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, опублікував Національний банк України в п'ятницю ввечері.

Згідно з нею, другий етап - лібералізація торгового фінансування, управління валютними ризиками банків, можливість репатріації відсотків за "старими" борговими зобов'язаннями та інвестиціями.

Нарешті, третій етап передбачає можливість виплат за кредитами та інвестиціями, лібералізацію операцій населення та операцій з деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

Як і анонсував Нацбанк, конкретних календарних термінів у Дорожній карті та Стратегії немає.

"Пом'якшення валютних обмежень відбувається поступово з урахуванням наведених вище пріоритетів і визначається не часовими межами, а формуванням відповідних макроекономічних передумов", - вказав НБУ.

Згідно з документом, хоча Дорожня карта визначає послідовність пом'якшення валютних обмежень, деякі кроки (зокрема, в межах зазначених етапів) можуть здійснюватися раніше або пізніше, ніж було передбачено спочатку. Це може статися, якщо складуться умови, за яких відхилення від передбаченої послідовності визначатиметься як більш корисне для економіки, валютного ринку та фінансової системи.

Нацбанк додав, що пом'якшення валютних обмежень може відбуватися поступово, зокрема шляхом зміни лімітів, калібрування рівнів тощо.

Регулятор зазначив, що Дорожня карта відображає такі пріоритети: пом'якшення обмежень за операціями, пов'язаними з рухом товарів і послуг, потім - пов'язаними з потоками капіталу і, нарешті, з власною іноземною валютою щодо операцій за рахунок купленої іноземної валюти.

НБУ наголосив, що дотримуватиметься загального підходу, за якого відмова від фіксації обмінного курсу передуватиме широкомасштабній лібералізації потоків капіталу. "Зі свого боку, збільшенню гнучкості обмінного курсу передуватиме послаблення більшості валютних обмежень за торговельними операціями та обмежень, які спотворюють функціонування валютного ринку через множинність обмінних курсів", - додав центробанк.

Нацбанк додав, що під час реалізації Стратегії він зберігатиме жорсткі монетарні умови шляхом підтримання достатньо високого рівня реальних відсоткових ставок, що забезпечуватиме достатню привабливість гривневих активів і в такий спосіб дасть змогу мінімізувати ризики для курсової стійкості під час відмови від режиму фіксації обмінного курсу та послаблення валютних обмежень.

Згідно зі стратегією, у своїх рішеннях НБУ орієнтуватиметься на динаміку наступних ключових параметрів: інфляція та інфляційні очікування; рівень міжнародних резервів і стійкість валютного ринку; процентні ставки; параметри фінансової стійкості.

"Належні передумови, що склалися, та позитивний результат проведеного аналізу вже дозволили НБУ пом'якшити низку валютних обмежень у червні. Водночас, передумови для реалізації наступних кроків зі Стратегії ще формуються", - зазначив регулятор.




Просмотров: 300
Другие новости