Компании

все компании

Прогноз урожаю зернових і зернобобових: 49,6 млн тонн - Укргідрометеоцентр

3 липня 2023 року, 16:14
Орієнтовний валовий збір зернових, зернобобових і круп'яних культур в Україні, з урахуванням площ під озимими і посіяними ярими культурами, у 2023 році може скласти близько 49,6 млн тонн порівняно з 53,1 млн тонн роком раніше, повідомили в аналітичному агентстві "АПК-Інформ" із посиланням на Укргідрометеоцентр.

"Аналіз особливостей метеорологічних умов вегетації зернових, зернобобових і круп'яних культур, стану посівів, наявних запасів продуктивної вологи в ґрунті та агрометеорологічні розрахунки дають змогу очікувати у 2023 році врожайність озимої пшениці на рівні 4, 3 тонни/га, озимого жита - 3,2 тонни/га, озимого ячменю - 3,5 тонни/га, ярого ячменю - 3,2 тонни/га, ярої пшениці - 3,7 тонни/га, вівса - 2,5 тонни/га, гороху - 2,3 тонни/га, кукурудзи - 6,5 тонни/га, проса - 2,1 тонни/га, гречки - 1,1 тонни/га", - вказано в повідомленні.

Згідно зі звітом, агрометеорологічні умови для формування врожаю зернових культур нинішнього року в Україні виявилися задовільними. Але протягом вегетації спостерігалися окремі несприятливі періоди, які могли негативно позначитися на врожайності. Унаслідок надмірних дощів у квітні на полях низки областей відмічалося перезволоження ґрунту, що створювало складні умови для проведення та завершення сівби ранніх ярих зернових і зернобобових культур в оптимальні строки.

Переважаюча в травні погода (часті дощі, зниження температури повітря, підвищення відносної вологості в денний час, хмарність і тривалі роси) змогли стримати розвиток посушливих явищ.

У червні в Україні погода була зі значними температурними контрастами (...), спостерігався дефіцит ефективних опадів у багатьох районах південних, центральних та північних областей, що призвело до скорочення періоду вегетації, передчасного та одночасного дозрівання зерна ранніх хлібів у центральних та південних областях, констатували в Укргідрометеоцентрі.

Як повідомлялося, Мінагрополітики 2023 року прогнозує врожай зернових і зернобобових на рівні 46 млн тонн, що на 10-15% менше, ніж роком раніше. Водночас, це у 2,5 раза більше за внутрішню потребу України. Будь-якого ризику дефіциту зернових для внутрішніх цілей сьогодні немає, зазначили в міністерстві.




Просмотров: 204
Другие новости