Компании

все компании

Європейські лідери в Брюсселі обговорять допомогу Україні та події в Росії

29 червня 2023 року, 11:42
Дводенний саміт ЄС відкриється в четвер у Брюсселі.

"Ми ще рішучіше підтвердимо нашу прихильність підтримці України стільки, скільки буде потрібно, зокрема за допомогою стійкої фінансової та військової допомоги. Ми також повинні обговорити, як ще більше посилити міжнародну підтримку української формули миру", - написав голова Європейської ради Шарль Мішель у листі-запрошенні главам держав і урядів країн ЄС на європейську зустріч у верхах.

На засіданні Євроради у зв'язку з обговоренням України може бути порушена і тема останніх подій у Росії. Під час підготовки саміту це питання не порушували, тому "великих очікувань" від його розгляду немає, повідомив журналістам високопосадовець ЄС, який коментував їм порядок денний на умові анонімності напередодні зустрічі.

Водночас джерело сказало, що ЄС продовжить роботу над тим, як використовувати заморожені російські активи з метою допомоги у відновленні України. Однак, підкреслило воно, це складне і неоднозначне питання.

"Будуть дебати. Не знаю, яким буде підсумок. У будь-якому разі тема дуже суперечлива, дуже технічна, і є ціла серія побічних ефектів", - продовжив функціонер ЄС.

За його словами, розв'язання цього завдання вимагає обережності та узгодження з країнами G7, оскільки "це здається простим, але є ціла низка наслідків".

"Ми не можемо робити все, що захочемо. Не можна взяти (чужі) гроші і покласти їх у свій гаманець. Ми дотримуємося принципів правової держави. Коли заморожують активи, треба мати можливість повернути їх, щойно припиниться інкримінована поведінка. Таким чином, треба бути в змозі повернути ці гроші: весь авуар і відсотки на нього", - пояснило високопоставлене джерело.

"Ось чому це складно", - зазначило воно, додавши, що такі санкції - це сигнал усім, включно з інвесторами, і деякі інвестори поставлять собі запитання, що може бути з їхніми коштами, якщо вони потраплять до санкційного списку. "Тобто треба думати про побічні ефекти цих заходів", - заявив співрозмовник журналістів.

Єврочиновник вказав на юридичні складнощі цієї проблеми, пояснивши, що можна ухвалити непродумане рішення, а потім підуть судові позови, і це суперечило б бажаній меті.

Мішель у своєму посланні керівникам країн ЄС також повідомив: "Нашій зустрічі передуватиме обід із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, з яким ми можемо обмінятися думками щодо питань глобальної та європейської безпеки".

Глава Євроради нагадав, що 2022 року у Версалі лідери держав-членів ЄС "вирішили взяти на себе більшу відповідальність за європейську безпеку та оборону". Тепер, вважає він, "настав час оцінити, чого ми досягли, і обговорити, як прискорити нашу роботу, щоб виконати взяті на себе зобов'язання".

На засіданні Європейської ради відбудеться обмін думками про економічне становище союзу. "Я хотів би, щоб ми оцінили прогрес у підвищенні нашої конкурентоспроможності, зміцненні нашої економічної бази та підвищенні нашої економічної безпеки і стійкості, обміркувавши подальші дії, які можуть знадобитися", - написав Мішель у листі-запрошенні.

Лідери ЄС розглянуть міграційну ситуацію. Згадавши нещодавню трагічну корабельну аварію з мігрантами в Середземному морі, голова Євроради назвав це "суворим нагадуванням про те, що необхідно продовжувати невпинно працювати над вирішенням європейської міграційної проблеми".

Глави держав і урядів країн ЄС знову звернуть свою увагу на КНР. "Що стосується Китаю, ми дамо додаткові вказівки після наших дебатів у жовтні та дебатів, проведених міністрами закордонних справ у травні. Це буде можливість підтвердити нашу єдину позицію щодо Китаю", - зазначив Мішель.

Він перерахував ще низку питань зовнішньої політики, які, на його думку, заслуговують на увагу вищого керівництва Євросоюзу. Це майбутній саміт Європейський союз - Співтовариство держав Латинської Америки і Карибського басейну, відносини ЄС з партнерами в країнах південного сусідства і події на Західних Балканах.




Просмотров: 172
Другие новости